image
10.08.2022.

Stan u potkrovlju - Prednosti života pod kosim krovom

Stan u potkrovlju poseduje karakteristični dizajn koji se izdvaja kosim krovom. Ovaj koncept u arhitekturi razvijen je u 17. veku kako bi se uštedelo na prostoru.

Prvi je na ideju došao francuski arhitekta Fransoa Mansar koji je u cilju renoviranja potkrovlja stana u kome je živeo konstruisao i posebne velike prozore. Vrlo brzo širom Pariza počeli su da naču slični životni prostori. Zbog niske cene, u početku su ih iznajmljivali studenti i siromašni umetnici.

Međutim, čuveni kosi krov u Francuskoj imao je poprečni presek tako da više podseća na nepravilan petougao sa ivicama koje se spajaju. Ovakav tip krovne konstrukcije naziva se mansardni krov i otvara mogućnost dupleksa, koji zahvata poslednja 2 sprata zgrade, tj. poslednji sprat i potkrovlje. 

Iz Francuske arhitektonski koncept je stigao u Ameriku, gde se početkom 20. veka razvijao iz skladištenih prostora u blizini brodskih luka u Njujorku i Bostonu. Tako su 40-ih godina neke od napuštenih njujorških potkrovlja u SoHou (južno od ulice Hjuston) počeli da naseljavaju izgladneli umetnici. Ovi prostori imali su visoke plafone, te su bili idealni za velika umetnička platna.

Zanimljivo je primetiti da i danas važi zakonska odredba da svako potkrovlje iznajmljeno ili kupljeno u SoHou mora imati jednog sertifikovanog rezidentnog umetnika, bez obzira što neće biti korišćeno u umetničke svrhe.

Stan u potkrovlju se pokazao veoma praktičan, te je vrlo brzo stekao popularnost. Zbog toga su do 70-ih godina čitava potkrovlja komercijalnih zgrada renovirana i transformisana u stambene nekretnine. Pošto je ovo tehnički bila komercijalna zona, 92 odsto stanova bilo je nelegalno.

Međutim, sam broj novih stanovnika primorao je grad da promeni područje i dozvoli da se zgrade pretvore u stanove. Ovaj trend se proširio iz njujorškog SoHoa na druga urbana područja širom zemlje u narednih 20 godina, a odatle i na čitav svet.

Ključne karakteristike stana u potkrovlju

Stan u potkrovlju ističe sirove, industrijske elemente po kojima je dobro poznat industrijski (Loft) stil. Originalni zidovi od cigle, izloženi cevovodi, betonski podovi, obilje metala i stakla, kao i oštećeno drvo - samo su neki od njih koji se mogu videti u tradicionalnim stanovima u potkrovlju. Takođe, imaju velike prozore od poda do plafona, kao i visoke plafone.

Obično su bez pregradnih zidova, te u zavisnosti od veličine vlasnici mogu podeliti prostor pomoću privremenih pregrada ili ih potpuno renovirati izgradnjom zidova i stvaranjem zasebnih prostorija. Dok se pojedini odlučuju da iskoriste prednost visokih plafona pravljenjem mezanina koji se najčešće koristi za spavanje, kao radni prostor ili za igru najmlađih.

Razlike između stana u potkrovlju i studia

Ljudi često pri pomenu stana u potkrovlju pomisle da je to studio apartman, što je velika greška. Glavna razlika između ove stambene jedinice ogleda se u konceptu. Studio je uvek u vidu otvorenog prostora, a stan u potkrovlju može biti i sa više odvojenih prostorija.

Još jedna važna razlika jeste veličina. Studio je uvek manje veličine, te je pogodan za jednu osobu ili mladi bračni par, dok stan u potkrovlju dolazi u različitoj kvadraturi.

Stanovi u potkrovlju su karakteristični za urbane sredine, neretko oslikavajući statusni simbol bogatstva. Za razliku od njih, studia su ekonomičnija i srećemo ih u svugde.

Tipovi stanova u potkrovlju

U osnovi, postoje 2 vrste ovih stanova.

Hard loft predstavlja tipični tradicionalni stan u potkrovlju. Što znači da je nastao u industrjskim objektima. Samim tim poseduje sve karakteristike prvibitnih stanova u potkrovlju. Iako ljude često iznenadi „ogoljenost“ prostora ovi stanovi imaju utilitarističku privlačnost koja spaja funkcionalnst sa modernim elementima.

Sofisticiraniji izgled pružaju soft lof stanovi. Reč je o nekretninama koje su nove, tj. izgrađene su u novim građevinama. Dizajnirani su tako da oponašaju industrijski šarm, ali u „mekšem“ obliku. Pošto su projektovani u savremenom stilu često nude opcije koje možda nećete dobiti sa klasičnim potkrovljima. Dok oni koji su deo kondominijuma imaju niz pogodnosti, poput bazena, fitnes centara, igrališta za decu…

Zaista, danas, stan u potkrovlju dolazi u različitim projektnim rešenjima tako da pruža neverovatne uslove. Koje su prednosti života pod kosim krovom otkriva vam Brian Lack & Company.

 

Prijatna atmosfera

Bez obzira da li ste vlasnik sopstvene nekretnine ili iznajmljujete stan, dom u kome živite ima veliki doprinos u održavanju ravnoteže između privatnih i poslovnih obaveza. Kome nije potrebna oaza mira i opuštanja nakon dana ispunjenog stresom i pritiscima na poslu? Upravo ovakvu udobnost može vam pružiti stan u potkrovlju.

Zidovi sa kosim ivicima i plafoni sa velikim prozorima daju posebni šarm prostoru. Ušukani ambijent čini da se osećate sigurno, dok privatnost koju donose nećete naći nigde. Naime, život u ovom stanu znači da nećete imati komšije iznad vas. Samim tim, neće vas niko ometati i imaćete mir u svakom trenutku - od prve jutarnje kafe, pa do odlaska na spavanje.

Stan u potkrovlju obiluje svetlošću

S obzirom da su veliki prozori smešteni na sam krov, sunčevi zraci direktno padaju unutra, osvetljavajući i najskriveniji kutak doma. Dokazano je da je prirodno svetlo od suštinskog značaja za naše zdravlje, te je ovo jedna od glavnih prednosti života pod kosim krovom.

Pored izvora svetlosti, veliki prozori na krovu unose dozu elegancije u stan, dajući enterijeru moderni izgled. Ispijanje prve jutarnje kafe uz zrake sunca predstavlja savršeni početak dana. Uživanje u knjizi na sofi ispod prozora za ljubitelje čitanja, zaista, je neprocenjiv ugođaj. Dok spavanje pod zvezdanim nebom i mesečinom koja dopire sa prozora pravo u vaš krevet obezbediće vam bolji san.

Opremanje stana u potkrovlju ne predstavlja više izazov za vlasnike

Mnogi su mišljenja da je uređenje stana u potkrovlju komplikovan posao. Naprotiv! U većini slučajeva u pitanju je open space prostor koji vam pruža neograničene mogućnosti dekorisanja. Čak i ako je stan sa klasičnim pregradnim zidovima, možete pokazati svoju kreativnost personalizovanim nameštajem.

Iskoristite kose stane i napravite komade po meri koji će vam obezbediti dovoljno mesta za sve stvari. Ujedno, daće vašem domu originalni enterijer, koji će oduševiti posetioce.

Ukoliko je stan u potkrovlju vaš izbor za život, potražite pomoć agenata Brian Lack & Company. Višedecenijsko iskustvo i bogata ponuda garantuju da ćete u najkraćem roku dobiti dom kakav želite. Dok tim advokata vam stoji na raspolaganju za sva pravna pitanja, uključujući i ona koja se tiču dokumentacije za stambeni kredit.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375