image
07.04.2022.

Šta je sve potrebno za stambeni kredi?

Stambeni kredit olakšaće vam kupovinu nekretnine.

Ništa se ne može uporediti sa uživanjem u sopstvenom domu. Za razliku od iznajmljenog prostora, u onom koji glasi na vaše ime imate potpunu kontrolu nad imovinom. Takođe, imate svu slobodu da stan ili kuću uredite po svom ukusu, bez potrebe da opravdate ikome prepravke koje ste u enterijeru obavili.

Međutim, kupovina nekretnine nije nimalo laka odluka. Ne samo da morate da izdvojite vreme kako biste pronašli svoj dom iz snova, već i da obezbedite dovoljan budžet. S obzirom da mnogi ne raspolažu tolikom količinom novca tu je stambeni kredit. U pitanju je posebna vrsta dugoročnih namenskih kredita koji se odobrava za kupovinu stana ili kuće, kao i za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i adaptaciju stambenog objekta.

Da je stambeni kredit čest vid finansijske pomoći govori i podatak da više od 30 hiljada stanovnika Srbije ima stambeni kredit, dok je u poslednjih 12 meseci isplaćeno više od 100 miliona evra stambenih kredita.

Koja uslove treba ispuniti za dobijanje stambenog kredita?

Da biste dobili od banke stambeni kredit morate da ispunite određene uslove. Pre svega ne smete da budete mlađi od 20 godina u momentu apliciranja za kredit, niti stariji od 65 godina u momentu otplate poslednje rate kredita. Zatim, morate da budete u stalnom radnom odnosu u trajanju od minimalno godinu dana neprekidnog radnog staža zaključno sa danom apliciranja, pri čemu 6 meseci na trenutnom radnom mestu. Kod pojedinih banaka uslov je minimum 12 meseci radnog odnosa u kontinuitetu, 3 meseca kod trenutnog poslodavca. Dok je za penzionere uslov da su najmanje jedan mesec u penziji.

Neophodna je i odgovarajuća kreditna sposobnost kako biste mogli da uzmete kredit u željenom iznosu. Ujedno, kreditna istorija mora da bude uredna, tj. bez kašnjenja u poslednje 2 godine.

Prema odluci Narodne banke Srbije od 2020. godine, minimalno učešće za stambene kredite u Srbiji je 10 odsto vrednosti nekretine, ali većina banaka i dalje traži učešće od 20 odsto.

Kod kupovine nekretnine u novogradnji imajte u vidu da je uslov za dobijanje kredita i 80 odsto završenosti objekta. Što znači da je proces odoborenja duži.

 Koja dokumenta su potrebna za stambeni kredit?

Pri apliciranju za stambeni kredit potrebno je priložiti zahtev za odobrenje kredita, administrativnu zabranu, fotokopiju važeće lične karte.

Zaposleni moraju da dostave izvod sa tekućeg računa banke za poslednjih 6 meseci. Ukoliko su primanja u stranoj valuti onda se dostavlja izvod sa deviznog računa za poslednjih 6 meseci. Dok oni kojima se zarada isplaćuje lično treba da donesu isplatne liste za poslednjih 6 meseci.

Penzionerima je neophodno uverenje o visini penzije Republičkog Zavoda za invalidsko i penzijsko osiguranje poslednjih 6 penzionih čekova, rešenje o penziji, za devizne penzionere i prevod rešenja. U slučaju da se tromesečni prosek penzije dostavi na obrascu Banke, obavezan je i poslednji penzioni ček.

Pored lične dokumentacije morate pribaviti i dokumentaciju vezanu za nekretninu koju kupujete. Ona obuhvata Predugovor ili Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, procenu vrednosti nekretnine, Izvod iz Lista nepokretnosti kao dokaz da je predmet kupovine uknjižen i ličnu kartu prodavca nekretnine. Kod nekretnina koje su u izgradnji potrebna je i kompletna građevinska dokumentacija.

Od čega zavisi maksimalni iznos stambenog kredita?

Procenjena tržišna vrednost nekretnine direktno utiče na visinu stambenog kredita. To znači da dobijeni iznos ne može biti veći od 80 odsto tržišne vrednosti nekretnine za koju je namenjen.

Stambeni kredit je određen i kreditnom sposobnošću kupca. Procenu vrši banka na osnovu visine zarade, dozvoljenog minusa, izmirivanja obaveza, kao i već postojećih kredita koje klijent otplaćuje i drugih zaduženja po kreditnoj kartici.

Da biste izbegli obimnu proceduru dobijanja stambenog kredita posetite Brian Lack & Company. Naš stručni tim agenata pronaći će dom koji ispunjava sve vaše uslove, dok će vam advokatski tim pomoći da pribavite svu potrebnu dokumentaciju.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375