image
01.08.2022.

Šta je kondominijum?

Kondominijum predstavlja najnoviji trend u arhitekturi. Naziv je dobio od latinskih reči con-dominium. Što znači „zajedničko vlasništvo“. Sam naziv ukazuje na značenje pojma.

Prema definiciji, kondominijum je individualno vlasništvo nad jednom stambenom jedinicom u okviru višestambene zgrade, sa nepodeljenim vlasničkim interesom nad zemljištem i drugim komponentama zgrade koje se dele zajedno sa drugim vlasnicima stambenih jedinica u zgradi.

Ovaj jedinstveni koncept gradnje objedinjuje prostor za život, odmor, rekreaciju, zabavu, poslovanje i kupovinu tako da je u potpunosti prilagođen načinu života svakog stanara.

Kada je nastao kondominijum?

Iako se kondominijum smatra modernom tvorevinom, zapravo je poznat više vekova. Verovali ili ne, preteča je postojala još u Antičkoj Grčkoj gde je označavao zajedničko vlasništvo 2 ili više lica nepodeljenih delimičnih udela u istoj imovini.

U Srednjem veku kao vid svojine bio je prisutan u raznim oblicima u Evropi. Da bi se u 19. veku pojavio i u Americi. Prvi kondominijum je izgrađen u Njujorku 1881. Imao je osam jedinica i razvijen je da zadovolji stambene potrebe stanovnika grada koji nisu mogli da priušte kupovinu kuće, ali nisu želeli da iznajmljuju nekretninu.

Zahvaljujući prvom statutu kondominijuma, tzv. Horizontalnom zakonu o vlasništvu, ovaj vid gradnje dobio je modernu formu koja je danas prepoznatljiva.

Koje su prednosti života u kondominijumu?

Ukoliko niste sigurni da li želite da kupite kuću ili stan, trebalo bi da uzmete u razmatranje i kondominijum. On čini kombinaciju uslova života u stanu i kući tako da ćete u svakom trenutku imati mnogo veći komfor nego u stanu, a bićete na atraktivnijoj lokaciji u odnosu na kvartove gde su kuće.

Smešten u urbanoj zoni, kondominijum vam donosi lak pristup svim važnim gradskim dešavanjima. Već pri izlazu iz kompleksa sačekaće vas elitne prodavnice, ekskluzivni barovi i restorani, kao i pozorišta i bioskopi, pa nećete morati da brinete o prevozu kao što je to čest slučaj ljudi koji žive u kućama, a žele da provedu zanimljivo veče u gradu.

Iako se nalazi u samom epicentru događaja kondominijum čini pravu oazu mira. Visoki plafoni, mermer, najfinije pločice, najmoderniji uređaji, elegantni detalji u enterijeru, prostrane terase sa kojih se pruža neverovatni pogled - samo su neki od elemenata koji prate kondominijum.

Bezbednost je, takođe, podignuta na najviši nivo. Svi ulazi su pokriveni 24-časovnim video nadzor. Za dodatnu sigurnost tu je i profesionalno obezbeđenje.

Ono što izdvaja kondominijum od standardnih stambenih jedinica jeste održavanje. I dok u klasičnim zgradama stanari imaju obavezu da vode računa o njihovom održavanju i uređenju, u kondominijumu postoji tim profesionalaca tako da svoje slobodno vreme možete iskoristiti za uživanje u pratećem sadržaju. Počev od bazena, preko wellness centra i teretane, pa do igraonice za najmlađe - život u kondominijum se može uporediti sa boravkom u hotelu sa 5 zvezdica.

Kondominijumi polako zauzimaju tržište nekretnina u našoj zemlji

Nakon Beograda koncept kondominijuma se proširio i na druge gradove Srbije. Tako se u Kragujevcu uveliko gradi Tesla Palace, jedinstveni stambeno-poslovni centar sa 276 stanova i 16 poslovnih objekata.

Prateći svetske standarde Tesla Palace odlikuje prefinjeni stil kako u spoljašnjoj gradnji, tako i u unutrašnjem uređenju. Posebnu pažnju privlače penthouse stambene jedinice i dupleksi. Dok dodatni sadržaji, kao što je park sa obiljem zelenila, teretana, bazen, parking koji uključuje i prostor motore i bicikle, donose prestižni način života kakav poseduju najluksuzniji kompleksi u svetu.

Kupovina nekretnine je velika investicija, zato potražite pomoć agenata Brian Lack & Company.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375