image
15.06.2022.

Iznajmiti ili kupiti nekretninu?

Iznajmiti ili kupiti nekretninu? Pitanje koje postavljaju svi koji odluče da započnu samostalni život.

Napuštanje porodičnog doma je jedna od najvećih odluka koju ćete doneti u životu. Bez obzira da li odlazite na studije u drugi grad, stupate u brak ili, jednostavno, želite da se osamostalite - potraga za idealnim domom nije nimalo laka. Treba razmotriti mnoge opcije, krajeve grada, kao i ponudu koja vlada na tržištu nekretnina.

Međutim, pre nego što započnete potragu morate odlučiti da li je bolje da uzmete stambeni kredit i na taj način dođete do svoja “četiri zida” ili još uvek finansijska situacija nije povoljna da se dugoročno obavežete.

Da biste izbegli nedoumice Brian Lack & Company vam otkriva da li je bolje iznajmiti ili kupiti nekretninu.

Iznajmiti nekretninu - prednosti

Iako dom u kome živite nije vaš, plaćanje stanarine ne znači u potpunosti gubitak novca, jer ste dobili krov nad glavom za sebe i svoje najmilije kakav ste želeli. Ipak, morate imati u vidu da je iznajmljivanje nekretnine preko agencije jedina sigurna opcija. Ujedno i najpovoljnija. Razlog za to leži u činjenici da ugovor o posredovanju u zakupu ne sadrži skrivene troškove, što se može desiti prilikom uzimanja kredita kod banaka.

Nije redak slučaj da je kirija fiksna, tj. da su i komunalne usluge uključene u iznos zakupa. Što iznajmljivanje čini dodatno ekonomičnijim. Troškovi života, takođe, su niži, jer ste oslobođeni bilo kakvih vlasničkih obaveza, kao što su održavanje zgrade, nadogradnje i rešavanje strukturalnih problema. Ukoliko ste iznajmili namešten stan i troškovi useljenja biće niži.

Iznajmiti nekretninu - mane

Iznajmljivanje je odlično, ali ima i nedostataka. Kao stanar dužni ste da se pridržavate pravila koja su postavili vlasnik, stanodavac ili upravnik imovine. Ova pravila se mogu odnositi na kućne ljubimce ili vreme koje je gostu dozvoljeno da ostane u stambenoj jedinici. Upravo ovo ograničenje može biti presudno pri razmatranju da li je bolje iznajmiti ili kupiti nekretninu.

Ograničenja postoje u izmenama u domu. To znači da ne možete vršiti nikakve promene u enterijeru, uključujući i boju zidova, bez odobrenja vašeg stanodavca.

Jedna od najvećih mana jeste sloboda promene kirije. Naime, stanodavac ima pravo da kada poželi poveća iznos kirije ili da vam otkaže najam.

Kupiti nekretninu - prednosti

Složićete se, nema ničeg lepšeg od uživanjem u sopstvenom domu.

S obzirom da imate potpunu kontrolu nad imovinom, slobodni ste da svaki kutak prostora uredite baš kako vi želite. Čak i ako rešite da uklonite zidove u stanu kako biste dobili open space prostor možete to da učinite. Osim opremanja stana, nema ograničenja ni u pogledu čuvanja ljubimaca i dolaska gostiju.

Kupovina nekretnine može poslužiti i kao investicija. Ukoliko odlučite da se preselite dovoljno je da svoj dom date u zakup i imaćete redovna, mesečna primanja.

 Kupiti nekretninu - mane

Jedna od najčešćih dilema prilikom donošenja odluke da li iznajmiti ili kupiti nekretninu jeste poreska obaveza. Kao vlasnik stana dužni ste svake godine da plaćate porez, što predstavlja dodatno opterećenje kućnog budžeta.

Postoji i opasnost od fluktuirajuće kamate ako ste uzeli stambeni kredit, dok oni koji su kupili staru nekretninu suočiće se sa troškovima renoviranja.

Bez obzira da li želite da iznajmite ili kupite nekretninu Brian Lack & Company će vam pomoći u tome. Profesionalnost, višegodišnje iskustvo i uvažavanje želja učinili su da budemo sigurni partner brojnih klijenata koji su se uverili u naše kvalitete.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375