image
25.11.2022.

Industrijski (Loft) stil u vašem enterijeru

Industrijski (Loft) stil u vašem enterijeru je jedan od 5 najpopularnijih stilova uređenja enterijera.

Poznat i kao urbani, ovaj stil je nastao u prvoj polovini 20. veka u fabričkim zgradama, skladištima i radionicama Nju Jorka. Naime, 40-ih godina na Menhetnu došlo je do masovnog preseljenja preduzeća na periferije, te je razvijena ideja da se prazni fabrički prostori iskoriste za život. Tome su doprinele i sve veće cene zemljišta i stambenih objekata.

Zbog visokih plafona i dobre rasvete loftovi, tj. potkrovlja starih fabrika i magacina bili su naročito privlačni umetnicima, te su u njima mnogi slikari otvorili svoje galerije i studia. Dobro poznati primer jeste i atelje Andyja Warhola koji je postao centar mondenskog života toga doba. Već u narednoj deceniji stil je osvojio njujoršku aristokratiju.

Vrlo brzo industrijski (Loft) stil je zavladao svetom enterijera, a epitet kultnog uređenja doma zadržao je do današnjih dana.

Koje su odlike ovog stila otkriva vam Brian Lack & Company.

Ogoljeni arhitektonski detalji

Prema definiciji, industrijski (Loft) stil se odnosi na nepretenciozan dekor sa posebno privlačnošću u kojima su materijali predstavljeni kao takvi, bez estetskih dorađivanja.

Karakteriše ga open space prostor, u kome dominiraju gole cigle, beton, čelične grede i stubovi, pa i fabričke cevi, neobrađeno drvo i reciklirani materijali. Pod je najčešće od betona, a dobra opcija su i drvo i kamen.

Za razliku od minimalističkog stila sa isključivo belom bojom, u industrijskom (Loft) stilu koristi se neutralna paleta boja. Pored bele, tu su i različiti tonovi žute, tamno sive, braon i crne.

Akcenat je na prirodnom osvetljenju tako da su zastupljeni veliki prozori. U pojedinim slučajevima na njima su postavljene gvozdene dekorativne mreže koje naglašavaju industrijsku komponentu.

S obzirom da je glavna karakteristika jednostavnost oblika umesto klasičnih lustera i plafonjera ovde se mogu videti Edisonove sijalice koje vise samostalno ili stilizovano postavljene u grupi.

Tekstil i nameštaj u industrijskom (Loft) stilu

Koža, staro drvo i nerđajući čelik ključni su za nameštaj ovog stila. Bilo da ste uneli drveni sto za kafu sa točkićima, policu za knjige napravljenu od obnovljenih materijala ili kožnu fotelju oštrih linija, jedno je sigurno - vaš enterijer imaće pravi industrijski vajb.

Pored nameštaja morate obratiti pažnju i na tekstilne komade. Da biste upotpunili svoj industrijski prostor koristiti dizajn sa geometrijskim printom, poput kariranog ili tartan motiva. Ukoliko vam ovi dezeni izgledaju „prenatrpano“ izaberite mekše tkanine sa svetlim, prigušenim bojama. Na taj način ublažićete dramatični efekat, a vaš prostor dobiće šik izgled.

Dekoracija u industrijskom (Loft) stilu

Jedna od glavnih prednosti kada je u pitanju industrijski (Loft) stil jeste njegova svestranost. Prilagodljiv, a opet na poseban način eklektičan - pruža vam neograničene mogućnosti ukrašavanja.

Ipak, stručnjaci ističu da su velika dela apstraktne umetnosti ili fotografije koje unose živost obavezne u enterijeru. Biljke će, takođe, dodati boju u vaše okruženje, te potražite cveće velikih listova sa atraktivnim saksijama.

Ukoliko ste odlučili da kupite stan kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku dom kakav želite, dok će vam naši advokati pomoći u vezi svih pravnih pitanja, uključujući i prikupljanje dokumentacije za stambeni kredit, povraćaj PDV-a, subvencije za kupovinu stana.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375