image
27.10.2022.

Subvencije za kupovinu stana - Koje uslove je potrebno ispuniti?

Subvencije za kupovinu stana olakšaće vam izbor nekretnine.

Odlazak iz porodičnog doma i započinjanje samostalnog života veliki je korak za svaku mladu osobu. S obzirom na finansijske mogućnosti mladi se češće odlučuju za iznajmljivanje praznog ili nameštenog stana. Međutim, vrlo brzo shvataju da se ništa ne može uporediti sa uživanjem u sopstvenom domu.

Kupovina nekretnine je jedna od najvažnijih odluka koju ćete doneti. Ujedno, veoma kompleksni posao koji zahteva detaljno planiranje. Koji deo grada mi pruža najbolje uslove? Da li kupiti stan u novogradnji ili staroj zgradi? Koja spratnost je idealna? Šta obuhvata energetska efikasnost objekta? Samo su neka od pitanja koja postavljaju oni koji se prvi put susreću sa tržištem nekretnina.

Ipak, glavnu ulogu za donošenje odluke o kupovini stana ima budžet. Od količine novca koji možete da izdvojite za dom, kao i od ispunjavanja uslova za stambeni kredit u velikoj meri zavisi kvadratura, pa i opremljenost stana.

Imajući u vidu činjenicu da su finansije otežavajuća okolnost mnogim mladima, Vlade Republike Srbije donela je odluku o novčanoj pomoći za kupovinu stana.

Koji su uslovi za dobijanje subvencije za kupovinu stana?

Prema Uredbi koja je objavljena u Službenom glasniku 19. februara 2022. godine, a u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, pravo na novčana sredstva za kupovinu stana se stiče po osnovu rođenja deteta. To znači da subvencije mogu dobiti majke čije dete je rođeno od 1. januara ove godine i kasnije. U slučaju smrti majke, pravo može ostvariti otac deteta.

Bračni status nije uslov za subvencije, te zahtev mogu podneti i parovi koji su u vanbračnim zajednicama, kao i samohrani roditelji. Takođe, nije važno ni da li je rođeno dete prvo ili porodica već ima dece.

Baš kao za povraćaj PDV-a uslov jeste da podnosilac nema na svoje ime nekretninu i da je iznos primanja manji od državnog proseka. Što je prema poslednjim podacima 75.282 dinara. Ukoliko majka živi sa partnerom, onda zajednička primanja ne smeju da pređu 150.504 dinara.

Subvencije za kupovinu stana mogu dobiti državljani Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji naše zemlje.

Stan koji se kupuje mora da bude upisan u katastar i da je vlasništvo prodavca koji nije u krvnom srodstvu sa kupcem.

Koja dokumentacija je potrebna za subvencije za kupovinu stana?

Da biste ostvarili pravo na subvencije morate da podnesete pismeni zahtev i odgovarajuću dokumentaciju.

 Ona obuhvata:

  1. Dokaz o bračnoj ili vanbračnoj zajednici, tj. izvod iz matične knjige venčanih ili overena izjava u slučaju da je par u vanbračnoj zajednici;
  2. Samohrane majke moraju da podnesu izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dete, izvod iz matične knjige umrlih za drugog roditelja (u slučaju smrti partnera), kao i rešenje invalidske komisije ili potvrdu fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da nije ostvareno pravo na penziju;
  3. Overenu izjavu kod notara da nema u vlasništvu stan ili kuću u Srbiji;
  4. Overenu izjavu kod notara da ni parter nema stan ili kuću na teritoriji Republike Srbije;
  5. Izjave majki i partnera da, do dana podnošenja zahteva, nisu u postupku odobravanja novčanih sredstava za kupovinu, izgradnju ili adaptaciju nepokretnosti prema odlukama Vlade Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine ili jedinica lokalne samouprave;
  6. Izjavu majke i partnera, da u prethodnih pet godina nisu otuđili stan ili kuću koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije, overenu kod javnog beležnika;
  7. Dokaz da su ukupni prihodi na mesečnom nivou, na dan podnošenja zahteva, niži od državnog proseka;
  8. Uverenje MUP-a o prebivalištu u poslednjih 5 godina;
  9. Predugovor o kupoprodaji stana overen kod javnog beležnika.

Kako se određuje visina subvencije?

Maksimalni iznos je 20.000 evra, a mogu ga dobiti podnosioci zahteva u nerazvijenim opštinama. Za kupovinu stanova u razvijenim krajevima subvencije su niže.

Ukoliko ste odlučili da stan kupite pomoću subvencija, kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš stručni tim agenata pronaći će dom koji ispunjava sve vaše uslove, dok će vam advokatski tim pomoći da pribavite svu potrebnu dokumentaciju.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375