image
15.09.2022.

Šta je energetska efikasnost i koliko je bitna prilikom kupovine stana?

Energetska efikasnost je termin koji se sve češće pominje ne samo u naučnim krugovima, već i u medijima, pa i svakodnevnim razgovorima. Obično se o njoj vodi računa prilikom kupovine uređaja, dok se retko spominje za nekretnine.

Pri kupovini stana ljudi najčešće razmatraju kvadraturu, lokaciju, cenu. Zatim, da li je stan u potrovlju ili na nekom nižem spratu, kao i da li mogu da ostvare uslove za povraćaj PDV-a. Ovi i slični faktori imaju važnu ulogu u donošenju odluke. Međutim, ono što mnogi zanemaruju jeste energetska efikasnost stana. Što je velika greška, koju obično uvide tek nakon useljenja.

Da energetska efikasnost ima važnu ulogu potvrđuje i novi izveštaj Zajedničkog istraživačkog centra (JRC), institucije Evropske komisije u kome se navodi da ona utiče na određivanje vrednosti nekretnina. U skladu sa tim doneti su brojni propisi koje moraju da ispune poslovne i stambene zgrade kako bi dobile sertifikat o ispunjenu energetskih karakteristika.

Šta je energetska efikasnost?

Energetska efikasnost podrazumeva efikasnu potrošnju električne energije. Odnosno, nesmetani rad električnih uređaja ali uz manji utrošak struje. Na taj način se ostvaraju komfor u prostoru, bez velikih izdataka.

U građevinarstvu predstavlja standard koji se postiže kombinacijom tehnologije, dizajna i materijala, a ima za cilj zadovoljenje ličnih i globalnih potreba.

Na globalnom nivou, energetska efikasnost podrazumeva očuvanje životne sredine. To znači upotrebu sirovina iz obnovljivih izvora, materijala i procesa izgradnje koji neće da ugroze prirodu.

Na ličnom nivou, predstavlja uštedu koju ćete ostvariti smanjenjem potrošnje električne energije. Istraživanja pokazuju da prosečna potrošnja energije za grejanje u Srbiji iznosi 224 kWh/m2 godišnje, što je mnogo više u odnosu na zemlje Evropske Unije u kojima se kreće oko 75 kWh/m2 godišnje. Procenjuje se da bi se potrošnja smanjila za skoro 90 kWh/m2 na godišnjem nivou ukoliko bi se vodilo više računa o energetskoj efikasnosti, pre svega na starim zgradama kojima je neophodna energetska sanacija.

Imajte u vidu da energetska efikasnost nije vezana samo za smanjenu potrošnju, već i kvalitetniju upotrebu, tako da je obezbeđena bolja udobnost, veća bezbednost i lakše održavanje prostora.

Šta utiče na energetsku efikasnost zgrade?

Zgrada je energetski efikasna ako uspešno odoleva svim spoljašnjim klimatskim uslovima, bez obzira na godišnje doba. Tačnije, brže dolazi do zagrevanja zimi, dok je leti prostor dobro rashlađen tako da je upotreba klima uređaja svedena na minimum.

Energetska efikasnost se postiže dobrom izolacijom, kako unutrašnjom, tako i spoljašnjom. Spoljašnja obuhvata celokupno fasadu, koja treba da bude vodopropusna i vetropropusna. Jedino takva fasada sprečava prodor negativih faktora iz spoljašnje sredine u unutrašnjost. Unutrašnja izolacija obuhvata zidove, temelj, krov, prozore i vrata. Njihov zadatak je da zadrže postignutu temperaturu u prostoriji, tj. da spreče njeno „raspinje“ van.

Pored željene temperature, dobra izolacija obezbeđuje i očuvanje temperature vode u bojlerima, te nije potrebno trošiti više struje kako biste uvek imali toplu vodu.

Energetski pasoš

Prema Zakonu o prostornom planiranju i izradnji, da bi dobili dozvolu za gradnju investitori moraju da garantuju i određeni stepen energetske efikasnosti, tj. moraju da imaju energetski pasoš. Samim tim, ako kupujete stan u novogradnji možete biti sigurni da on ispunjava energetske uslove.

Energetski pasoš moraju posedovati i stare zgrade na kojima se vrši više od 25 odsto rekonstrukcije. Takođe, sve one koje se na tržištu nekretnina iznajmljuju i prodaju.

U ovom dokumentu navedene su postojeće karakteristike, podаci o energetskom rаzredu zgrаde, tj. o potrebnoj energiji zа grejаnje, kao i predlozi inženjera za unapređenje kvaliteta objekta. Prema potrošnji energije zgrade se svrstavaju u energetske razrede. „A+“ zgrade imaju najmanju potrošnju, dok najveću imaju one obeležene oznakom „G“.

Propisi nalažu da nove zgrade moraju imati nаjmаnje „C“ razred, a one na kojima se vrše sanacije treba da bude najmanje za jedan nivo viši u odnosu na razred pre.

Kupovina nekretnine preko agencije je najsigurnija investicija, zato čitav posao prepustite stručnom timu Brian Lack & Company.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375