image
13.07.2022.

5 najpopularnijih stilova uređenja enterijera

5 najpopularnijih stilova uređenja enterijera koji daju vašem domu jedinstveni izgled i ostvljaju bez reči.

Kupovinom nekretnine kupci/klijenti direktno utiču na stilove i forme gradnje koji su sve moderniji i pouzdaniji iz godine u godinu. Zapravo, istorija dizajna i prostornog uređanja može se pratiti vekovima unazad. Počev od uticajnih kabriole nogu i francuskih fotelja iz 17. veka, pa do ukrasnih dugmadi od tafta i kultnih komada modernog nameštaja - svaki od njih oslikava unikatni spoj trendova, kreativnosti, pa i potreba ljudi svog doba.

I dok su pojedini bili popularni samo godinu ili dve, a zatim nestali, drugi su izdržali test vremena, dobijajući iz sezonu u sezonu osveženi format.

U moru različitih stilova, gde pojedini odolevaju testu vremena, dok većina u formi hira brzo budu zamenjeni i prevaziđeni Brian Lack & Company izdvaja za Vas 5 najpopularnijih stilova enterijera.

Minimalistički stil

Podstaknuti minimalističkim umetničkim pokretom 60-ih i 70-ih godina i inspirisani tradicionalnim japanskim dizajnom i zen filozofijom, minimalistički enterijeri izražavaju pokretačke koncepte modernizma u gotovo konzervativnom uređenju.

U skladu sa motoom „manje je više“, minimalizam donosi estetiku koja se oslanja na efikasnost dizajna. Bez smetnji ili nereda, minimalistički enterijeri su modernizovani kako bi se maksimalno iskoristili smeli vizuelni uticaji i osnovna upotreba prostora. Elementi su svedeni na minimum, dok pažljivo izabrani detalji igraju važnu ulogu.

U domovima ovog stila najčešće preovladava open space prostor, koji je ispunjen nameštajem čistih linija, bez komplikovanih završnih obrada. I u pogledu boja nema previše šarenolikosti, već dominiraju jedna ili dve neutralne, tako da se akcenat stavlja na teksturu elemenata.

Skandinavski stil

Skandinavski stil enterijera je zasnovan na tri glavna fokusa: jednostavan život, funkcionalnost i sklonost ka svemu prirodnom. Zahvaljujući ovakvom konceptu uspostavlja se ravnoteža između minimalističke efikasnosti i toplih, ličnih detalja.

Drvo je najuniverzalniji element skandinavskih enterijera. Što znači da ćete retko videti u sobama tepihe od zida do zida. Umesto njih, pažnju vam mogu privući podovi od svetlog drveta. Svetli tonovi ispunjavaju i ostatak kuće. Zidovi su najčešće beli ili sivi, a plavi tekstil se koristi na sofama i prekrivačima kao osveženje.

Siluete i konture u nameštaju su zaobljene i vijugave, te zajedno sa organskim teksturama stvaraju mnogo prijatniju atmosferu čak i u najmanjim rasporedima. Ujedno, čine prostor vizuelno većim. Što je još jedna karakteristika po kojoj se skandinavski dizajn izdvaja među 5 najpopularnijih stilova uređenja enterijera.

Tradicionalni stil

Baš kao što naziv kaže, tradicionalni stil je inspirisan tradicijom uređenja domova, pre svega iz 18. i 19. veka. Definišu ga simetrija, harmonija i besprekorna elegancija.

Iako vanvremenski, tradicionalni stil nudi klasične detalje sa dozom modernog, koji je ukorenjen u evropskom senzibilitetu. Prepoznaje se po raskošnom nameštaju složene forma sa neverovatnim završnim obradama.

Prostor ispunjava mnoštvo ukrasa koji daju posebni šarm. Dok tkanine, poput somota, svile i brokata, uključuju različite šare i teksture. Čak su i tepisi izrađeni od najfinijih vlakana, čime se postiže dodatna mekoća i slojevitost.

Industrijski stil

Industrijski enterijeri slave modernističku efikasnost i funkcionalnost pretvaranjem radnih delova zgrade u njenu primarnu estetiku. Zbog toga se obično sreću kao urbana potkrovlja.

Elementi koji se povezuju sa ovim dizajnom su grubi građevinski materijali, poput vidljive cigle ili cevi, istrošenog drveta i uglačanog betona. Time se stvara osećaj nedovršene sirovosti u mnogim elementima.

Arhitektonski, prostore krase visoki plafoni i masivni prozori. Boje imaju tendenciju da budu neutralne, sa svetlim zidovima na kojima se nalaze jedan ili dva dela apstraktne umetnosti ili fotografije kako bi se razbila „jednoličnost“ nijanse.

Industrijski dizajn ne spada samo u 5 najpopularnijih stilova uređenja enterijera, već suptilno prožima svaki drugi. Naime, kada enterijerima „nešto nedostaje“, rešenje se često traži dodavanje oštrog, industrijskog elementa.

Art Deco stil

Art Deco stil je rođen iz glamura 20-ih godina kako bi ponudio novu estetiku za novo vreme. Svojim smelim i fascinantnim kompozicijama pleni nestvarnom lepotom, koja je i danas aktuelna.

U osnovi ovog stila je senzualno istraživanje reda i simetrije, sa linijama i geometrijom koji preuzimaju odgovornost za dizajn. Komade karakterišu uglađene završne obrade poput nerđajućeg čelika, stakla i hroma. Za razliku od vintage stila, koji ističe cvetne šare, tknanine imaju grafičke motive, kao što su geometrijski oblici ili otisci životinja.

U pojedinim aspektima, nameštaj je predimenzioniran, a osvetljenje je stilizovano tako da čini jedinstveni dekor sa nameštajem.

Ukoliko ste odlučili da kupite ili iznajmite nekretninu kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku dom kakav želite, dok će vam naši advokati pomoći u vezi svih pravnih pitanja, uključujući i prikupljanje dokumentacije za stambeni kredit.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375