image
13.09.2023.

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada - Sve što biste trebali da znate

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada usvojen je u Narodnoj skupštini Republike Srbije 22. decembra 2016. godine. Već početkom naredne godine stupio je na snagu. Tokom 2020. donete su poslednje izmene.

Ovim zakonom spojena su i unapređena 3 zakona - Zakon o stanovanju, Zakon o održavanju stambenih zgrada i Zakon o socijalnom stanovanju. Time je rešeno niz problema koji su postojali. Oronule fasade, zapuštena unutrašnjost zgrada, velika potrošnja električne energije - samo su neki od njih. Takođe, mnoge zgrade nisu bile izgrađene u skladu sa standardima energetske efikasnosti.

Novi zakon regulisao je i sva prava i obaveze građana. Ujedno, rešio je pitanje upravljanja zgradama i precizirao postupak iseljenja i preseljenja iz bespravno izgrađenih objekata i objekata koja se nalaze na tuđem zemljištu.

Osnovne odredbe ovog zakona su: upravljanje zgradom, održavanje i korišćenje zgrade, održivi razvoj stanovanja, zajednički i posebni delovi zgrade, stambena podrška, nadzor nad primenom odredaba zakona, registri, evidencije i druga pitanja od značaja za stambenu politiku.

Upravljanje zgradom

Jedno od glavnih pitanja koje je rešio Zakon o stanovanju i održavanju zgrada jeste jasno definisanje upravljanja zgradom.

Upravljanje vrši stambena zajednica. Nju formiraju svi vlasnici. Pri čemu, dobija status pravnog lica. To znači da mora da ima registrovan matični broj, PIB i tekući račun.

Obavezni organi stambene zajednice su upravnik i skupština.

Upravnika bira skupština, većinom glasova prisutnih članova. Njegov mandat traje 4 godine, ako odlukom o izboru nije precizirano kraće vreme. Po isteku može biti ponovo izabran.

Upravnik se bira između članova skupštine, tj. među stanarima zgrade. Mada poslednjih godina praksa je da se posao upravljanja prepusti profesionalnom upravniku. Odnosno, pravnom licu koje je kvalifikovano za to.

Skupštinu čine svi vlasnici posebnih delova. Pored vlasnika stanova, tu spadaju i vlasnici garaža i poslovnih prostora. Skupština zaseda najmanje 2 puta godišnje, a zakazuje je upravnik. Njen zadatak je donošenje odluka vezanih za upravljanje zgradom, kao i izbor upravnika. Zatim, određivanje visine mesečnog iznosa koji plaćaju vlasnici stanova na ime troškova održavanja i troškova za rad organa stambene zajednice. Određuje i visinu naknade za investiciono održavanje zajedničkih delova zgrade.

U zavisnosti od pitanja o kojima se odlučuje na sednici skupštine odluke se donose jednoglasno, dvotrećinskom većinom i običnom većinom.

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada precizira prava i obaveze stanara

Održavanje zgrade je obaveza svih stanara. Osim tekućeg održavanja, ono obuhvata i hitne intervencije i investiciono održavanje.

Visina troškova održavanja određuje se na osnovu 2 kriterijuma. Prvi je srazmeran broju posebnih delova koje stanar ima u svom vlasništvu. Drugi je vezan za učešće površine posebnih delova koje stanar ima u odnosu kompletnu površinu svih posebnih delova.

Vlasnici su u obavezi da korišćenjem i održavanje svog posebnog dela na ometaju korišćenje drugih delova zgrade. Za potrebe potrebe popravki i radova na održavanju dužni su da dozvole prolaz kroz svoj poseban deo, ukoliko je to potrebno.

Poštovanje donetog kućnog reda se podrazumeva.

Neophodno je da stanari redovno učestvuju u sednicama. Ako nisu u mogućnosti da prisustvuju o tome treba blagovremeno da obaveste upravnika.

Iako su za otklanjanje štete u svojim stambenim jedinicama stanari sami odgovorni, postoje određeni izuzeci. To su situacije kada se radovi obavljaju u posebnom delu, ali su od interesa svih stanara. Stanari koji su pretrpeli štetu imaju pravo na regres.

Nadzor nad primenom odredaba zakona

Da bi se Zakon o stanovanju i održavanju zgrada pravilno sprovodio potrebna je kontrola nadležnih organa. Nju vrši ministarstvo preko inspektora, građevinske ili komunalne inspekcije.

Nepoštovanje zakonskih odredaba donosi kaznu vlasniku u visini od 5.000 do 150.000 dinara. Predviđena kazna za stambenu zajednicu iznosi od 50.000 do 2.000.000 dinara.

Kupovina nekretnine preko agencije jedina je sigurna investicija, zato kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku dom koji vam odgovara. Dok će vas tim pravnika upoznati sa svim zakonskim odredbama, uključujući i pitanja svojine, susvojine i zajedničke svojine. Pomoći će vam i oko stambenog kredita, povraćaja PDV-a i subvencija za kupovinu stana.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375