image
18.05.2023.

Svojina, susvojina i zajednička svojina - Šta supružnici treba da znaju kada stupe u brak?

Svojina, susvojina i zajednička svojina su oblici vlasništva nad nekretninama.

Prema mišljenju mnogih kupovina kuće ili stana je jedna od najvažnijih odluka koju donose parovi. Nakon godina podstanarskog života konačno ne morate da brinete o kiriji i ograničenjima stanodavaca, već svoj dom možete urediti onako kako ste oduvek želeli.

Međutim, kupovina nekretnine nije nimalo jednostavan zadatak. Da li kupiti stan u novogradnji ili starijem objektu? Da li uzeti u razmatranje i stanove u prizemlju i na poslednjem spratu? Koji su uslovi za stambeni kredit? Ova i slična pitanja postavljaju mnogi parovi.

Čak i kada pronađu idealni dom dolazi na red pitanje svojine. Odnosno, da li je bolje da kupac bude jedan od supružnika ili oba i koga navesti kao imaoca prava u katastru.

Da biste otklonili i ovu nedoumicu Brian Lack & Company vam otkriva šta je svojina, susvojina i zajednička svojina.

Šta je svojina?

Svojina, u najopštijem značenju, predstavlja vlasništvo jedne osobe. Odnosno, pravo svojine je stvarno pravo, koje je određeno kao najviša pravna i faktička vlast na nekom stvari. Time je omogućeno njeno neograničeno korišćenje od strane vlasnika, u skladu sa zakonom. Ujedno, obezbeđena je zaštita od zloupotrebe prava i nanošenja štete drugim subjektima prava.

U ovom slučaju kod kupovine nekretnine kao kupac se javlja samo jedan supružnik i on se, uz saglasnost svog bračnog partnera, upisuje u katastar nepokretnosti kao isključivi imalac prava svojine nad nepokretnošću.

Šta je susvojina?

Susvojina, baš kao što naziv kaže, predstavlja vlasništvo oba supružnika nad nekretninom. Po definiciji to je složena zajednica u kojoj 2 ili više lica imaju zajedničko pravo na nepodeljenoj stvari. Pri čemu je deo svakog od njih određen srazmerno prema celini.

Kod bračnih partnera susvojina obično nastaje kupovinom nekretnine, tj. kupoprodajnim ugovorom. Mada može nastati i poklonom, razmenom, deobom zajedničke imovine, testamentom, sudskom odlukom.

Svaki suvlasnik raspolaže svojim delom bez saglasnosti ostalih suvlasnika, ali ne povređujući prava drugih suvlasnika. U slučaju prodaje dela ostali suvlasnici imaju pravo preče kupovine, ukoliko je to zakonom predviđeno.

U katastru nepokretnosti susvojina se izražava razlomkom i označava deo prava svojine na nakretninom koja nije fizički podeljena.

Šta je zajednička imovina?

Kada su u pitanju svojina, susvojina i zajednička svojina mnogi ljudi poslednja 2 pojma poistovećuju.

Zajednička imovina predstavlja svojinu više lica na nepodeljenoj stvari čiji udeli nisu određeni unapred, ali su odredivi. Dok su udeli u susvojini jasno određeni tako da svaki vlasnik tačno zna koji deo vrednosti mu pripada.

S obzirom da zajedničari ne znaju koliko njihov udeo iznosi sve dok postoji zajednička imovina ne mogu zasebno da raspolažu njome. Pravo zajedničke imovine je specifičan oblik svojine, jer ne može nastati voljom lica, već mora postojati rodbinska ili neka druga povezanost.

Kupovina nekretnine preko agencije jedina sigurna, zato kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku dom koji vam odgovara, a tim pravnika pomoći će vam oko svih pravnih nedoumica, uključujući i pitanja šta je svojina, susvojina i zajednička svojina.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375