image
15.03.2024.

Uređenje potkrovlja - Male tajne za savršen dom!

Uređenje potkrovlja daće ovom prostoru estetiku, ali i funkcionalnost.

Od francuskih potkrovlja Fransoa Mansara, preko umetničkih ateljea u SoHou, pa do današanjih modernih koncepata - stan u potkrovlju oduvek je privlačio pažnju.

Zaista, ima nečeg romantičnog u njemu. Ušuškane sobe koje su smeštene tik ispod kosih ivica krovova stvaraju prijatnu atmosferu. Ne samo da ćete imati osećaj komfora, već i topline, tako da nećete poželeti da napustiti svoj kutak.

U osvežavajućoj promeni u odnosu na standardne stanove, život u stanu u potkrovlju je trend koji postaje sve popularniji. Posebno među onima koji vole spoj industrijskog šarma i dekora u seoskom stilu.

Da bi vaš dom u potkrovlju bio besprekornog izgleda Brian Lack & Company vam daje savete kada da ga opremite.

Iskoristite maksimalno svoj prostor

Zbog kosih ivica krova prostor može izgledati manji nego što jeste, te je važno da svaki deo racionalno upotrebite. Zato uređenje potkrovlja treba da započnete detaljnim premeravanjem svakog raspoloživog kutka. Nemojte da izostavljate ništa, čak ni visinu zidova.

Mere, zatim, uporedite sa nameštajem koji ste planirali da kupite ili preselite iz svog starog doma. Ima li mesta za bračni krevet? Da li će polica stati ispod prozora ili ćete tražiti prilagođeno rešenje? Na ova i slična pitanja morate obratiti pažnju. U protivnom, suočićete se sa predimenzioniranim nameštajem koji će narušiti lepotu prostora.

Stručnjaci savetuju da u dizajn enterijera uvrstite prilagođene komade. Asimetrični orman koji prati kosi krov, radni sto koji odgovara uglu - samo su neke od ideja za nameštaj po meri.

Da biste zidove učinili vizuelno višim možete koristiti nameštaj niže strukture. Niske sofe i klub stočić okružen niskom tabureima bolje će funkcionisati u potkrovlju u odnosu na glomazne komada pune visine.

Obilje svetlosti

Obezbeđivanje dovoljne količine dnevne svetlosti je ključno za uređenje potkrovlja. Moderni prozori dolaze u neverovatnim formama. Ne samo da će direktno sa krova stići sunčevi zraci u vaš dom, već imate mogućnost izbora prozora prilagođenih kosini zidova.

Međutim, pitanje zavesa za kose prozore mnogima stvara dilemu. Većina vlasnika se odlučuje da ih ne prekriva kako bi obezbedila dovoljno dnevne svetlosti. Ipak, sigurno ćete poželeti da prekrijete prozore u spavaćoj sobi. U tome vam mogu pomoći raznovrsne rolo zavese specijalno dizajnirane za krovne prozore.

Bela boja u prostoru je još jedan način da dobijete dodatnu svetlost. Posebno ako je kombinujete sa tamnije obojenim podom.

Bez obzira da li izaberete belu ili neku drugu svetlu nijansu, obavezno obojite pod u tamniju nijansu. Tamno obojeni podovi odbijaju više svetlosti od običnog drveta. Takođe daju odličnu završnu obradu, bez potrebe da svoj budžet dodatno opterećujete troškovima zamene poda.

Budite smeli sa stilovima

Uređenje potkrovlja podrazumeva i izbor odgovarajućeg stila enterijera.

Ako vaš stan u potkrovlju ima pomalo otvoren i rustikalan izgled slobodno dodajte elemente koji su karakteristični za industrijski loft stil. Na taj način unećete dozu prefinjene dramatike u živopisni ambijent.

Verovali ili ne, shabby chic stil u enterijeru možete osvežiti baroknim detaljima. Dovoljna je samo kompozicija napravljena od 2 vintage vaze na stilskom stočiću da čitav dekor podignu na viši nivo.

Bez obzira da li ste odlučili da kupite stan u potkrovlju ili na nekom drugom spratu, pa i u prizemlju potražite pomoć stručnog tima Brian Lack & Company.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375