image
31.01.2024.

Shabby Chic stil u enterijeru - Spoj modernog i tradicionalnog

Shabby Chic stil u enterijeru sve više privlači pažnju ljudi širom sveta. Zbog toga se opravdano nalazi na listi 5 najpopularnijih stilova uređenja enterijera za 2024. godinu.

Stil je nastao u Velikoj Britaniji 70-ih godina. Evocira tip dekoracije koja se u davna vremena mogla sresti u velikim seoskim kućama kao kontrast prenaglašenom, pa i mračnom viktorijanskom trendu. Ipak, Shabby Chic stil nije koristio samo kitnjastu dekoraciju, već i elemente iz skandinavskog i američkog stila. Na taj način je stvoren jedinstveni pristup koji je u isto vreme i starinski i glamuzoran.

Shabby Chic stil u enterijeru je popularnost stekao 90-ih godina, kada je Rachel Ashwell otvorila prodavnicu sa istim imenom. Ova britanska dizajnerka je frazu upotrebila da bi definisala svoj koncept pretvaranja starinskih komada u ležeran, ali lep i elegantan kućni dekor.

S obzirom da Shabby Chic stil možete lako primeniti u svom domu Brian Lack & Company vam otkriva koje su njegove glavne karakteristike.

Nežne boje u prostoru

Shabby Chic stil u enterijeru je sinonim za ženstvenost i gracioznost. U skladu sa tim upotreba ženstvenih tonova se podrazumeva pri uređenju doma. Osim bele i roze, na raspolaganju vam je širok spektar puderastih nijansi. Zatim, svetlo plave i svetlo zelene boje, kao i nežna lavanda. Ove nijanse daju ne samo dodatnu svetlost prostoru, već pomažu da se stvori prefinjenija atmosfera.

Zlatne i srebrne boje su, takođe, važan deo Shabby Chic dizajna enterijera. One predstavljaju vezu vintage sa savremenim glamurom. Ipak, vodite računa da ograničite upotrebu ovih boja. Dovoljno je da unese samo poneki detalj u metalik tonovima, poput stilskog rama za slike ili svećnjaka. U protivnom, vaš dom imaće prenatrpan izgled.

Spoj tradicije sa modernom estetikom

Kada je u pitanju nameštaj, Shabby Chic stil u enterijeru često se poistovećuje sa vintage dizajnom. Iako na prvi pogled deluje slično, razlika je ogromna.

Naime, vintage komadi kao što im naziv kaže su stari više decenija, te oslikavaju doba iz kog potiču. Za razliku od njih, Shabby Chic nameštaj je nov, ali dizajniran tako da deluje starinski. To znači da ga karakteriše vizuelno istrošen izgled.

Tipični predstavnici ovog stila su komadi od drveta, kao i vrata i prozori u istom stilu. Uz pravi koncept oni će pokazati svoju pravu lepotu koja u sebi ima umetničku vrednost.

Nežne teksture su glavna odlika tkanina. Dominiraju pamuk i lan, koji se koriste za stolnjake, jastučnice, zavese, pa i sofe. Naravno, nežni tonovi se podrazumevaju. Mada možete koristiti i cvetne šare.

Ukrasi koji će naglasiti Shabby Chic stil u enterijeru

Da biste postigli savršen Shabby Chic stil u enterijeru nemojte zaboraviti ukrase. Oni uključuju zavese jedinstvenih oblika, stilske vaze, ogledala sa rezbarenim ramovima, vintage slike, kao i druge dekorativne predmete koji nose klasičnu eleganciju starih vremena.

Odličan dodatak u kuhinjima jesu stare tegle, posude i tanjiri koje ističu Shabby Chic stil. Ne samo da su prelep ukras, već imaju i funkcionalnu stranu, dok su stilizovane police nezamenjivi element kupatila.

Ukoliko ste odlučili da kupite novi stan kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku dom kakav želite, dok će vam naši advokati pomoći u vezi svih pravnih pitanja, uključujući i dokumentaciju za stambeni kredit.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375