image
12.01.2024.

Kupovina novog stana - Zašto se skoro uvek prekorači planirani budžet?

Kupovina novog stana predstavlja ogromno dostignuće. Nakon godina štednje ili dobijanja stambenog kredita, konačno, su se stekli uslovi da svoje snove o savršenom porodičnom domu ostvarite.

Međutim, pronalaženje nekretnine koja će ispuniti vaša očekivanja nije nimalo jednostavno. Posebno poslednjih godina kada je gradnja stambenih objekata bila u ekspanziji, dok su cene kvadrata beležile rast. Kombinacija ova 2 faktora sa budžetom koji ste odredili, čini kupovinu pravim izazovom.

Imajući to u vidu ne čudi što mnogi iznova razmatraju svoje finansijske mogućnosti kako bi povećali iznos izdvojenog budžeta. Poslednja istraživanja pokazuju da je više od 60 odsto ljudi spremno da prekoriči budžet za kupovinu novog stana.

Koji su najčešći razlozi za to otkriva vam Brian Lack & Company.

Ne možete pronaći ništa što odgovara planiranom budžetu

Tržište nekretnina je veoma konkurentno, ne samo u pogledu agenata, već i kupaca. Ovo je naročito izraženo u nižem nivou cena. Ukoliko i vi pripadate toj grupi možda ćete se suočiti sa nemogućnošću pronalaženja nekretnine u planiranom budžetu. Samim tim, moraćete da napravite kompromis.

Ranijih godina kompromis se odnosio na sopstvene želje i ono što mogu da priušte, te su kupci činili ustupke u pogledu kriterijuma. Danas, kompromis se ispoljava na drugačiji način - trošeći više od onoga što su prvobitno planirali.

U pojedinim slučajevima kupovina novog stana sa prekoračenim budžetom vezana je za nezadovoljavajuću ponudu. Naime, može se desiti da nekretnine u planiranom cenovnom rangu ne pružaju ono što je kupac očekivao. Zbog toga je spreman da proširi svoju gornju granicu, čak i ako to zahteva pozajmicu ili uzimanje kredita koji nije planirao.

Cena nije jedini kriterijum

Zvuči neverovatno, ali možda ćete, zaista, dobiti bolje finansijske uslove sa nekretninom koja prekoračuje vaš budžet. Glavni „krivci“ za to jesu dodatni troškovi.

Kupovina novog stana u okviru budžeta možda će zahtevati dodatna izdvajanja za renoviranje. Sa druge strane, kupovina stana u novogradnji ili kompletno opremljenog stana, možda, će predstavljati veći izdatak od planiranog, ali nećete imati nepredviđene troškove pri useljenju.

Čest razlog za prekoračenje budžeta jeste kvalitet gradnje. Moderne zgrade odlikuje ne samo vrhunski dizajn, već i energetska efikasnost i materijali visokog kvaliteta. Iako sa njima dolaze i veće vrednosti, dugoročno gledano one donose uštedu u životnim troškovima.

Pogodnosti ekskluzivnih nekretnina

Sigurni smo da su svi svesni da je kupovina novog stana u velikoj meri određena lokacijom. Deo grada u kome se nalazi nekretnina diktira cenu. Ipak, ne treba zaboraviti da pruža i neverovatne prednosti.

Blizina posla, škole, glavnih saobraćajnica, kao i kulturnih dešavanja i zabavnih aktivnosti, utiče na kvalitet vašeg života. Uživanje u komforu sopstvenog doma i prednostima koje njegova okolina nudi ne može se ni sa čim meriti. Zato se kupci odlučuju da zarad te razlike u kvalitetu prekorače budžet kako bi dobili najbolje uslove života.

Ukoliko ste odlučili da kupite novi stan Brian Lack & Company vam u tome može pomoći. Naš tim agenata pronaći će dom koji vam odgovara u najkraćem roku. Dok vam naši advokati stoje na raspolaganju za sva pravna pitanja.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375