image
05.09.2023.

Kako boje u prostoru utiču na nas?

Boje u prostoru imaju važnu ulogu.

Uređenje doma je uzbudljiv, ali veoma složen posao. Pre kupovine stana ili kuće mnogi su mišljenja da je dovoljno da svoj novi dom ispune funkcionalnim komadima nameštaja i time završe posao opremanja.

Međutim, kada konačno postanu vlasnici shvataju da ih čeka niz drugih stvari o kojima moraju da donesu odluku. Određivanje rasporeda u prostorijama, izbor najbolje rasvete, potraga za pravim detaljima - samo su neke od njih. Ne treba zaboraviti ni boje u prostoru, jer one u velikoj meri doprinose izgledu celokupnog enterijera.

Teorija boja u dizajnu enterijera

Da biste imali savršeno dizajniran dom neophodno je da razumete teoriju boja. Odnosno, da razumete način na koji boje u prostoru međusobno deluju i kako se mogu koristiti za stvaranje harmoničnih kompozicija.

Teorija boja podrazumeva korišćenje različitih principa kao što su nijansa, vrednost, intenzitet i temperatura pri odabiru harmonizovanih boja. Kombinovanjem različitih nijansi jedne boje ili mešanjem više boja, stvorićete željeni efekat. On se ne odnosi samo na prijatnu atmosferu i naglašavanje pojedinih elemenata, već i na prenošenje posebne poruke.

Krug boja

Teorija boja u dizajnu enterijera polazi od kruga boja. Ovaj vizuelni prikaz spektra boja pokazuje kako se različite boje međusobno slažu. Sastoji se od 12 delova. Svaki predstavlja jednu od osnovnih boja i njihove nijansi.

Primarne boje su crvena, žuta i plava. Mešanjem 2 primarne nastaju sekundarne boje - narandžasta, zelena i ljubičasta. Tercijarne boje čine kombinaciju jedne primarne i jedne sekundarne boje.

Za lakši izbor boja morate znati i šta su komplementarne i analogne boje. Komplementarne se nalaze jedna naspram druge na krugu boja. Pomoću njih možete stvoriti snažan kontrast, koji će dati upečatljiv efekat prostoru. Analogne boje su harmonične nijanse. Nalaze se jedna pored druge na točku. Idealne su za blage prelaze u enterijeru, dok različite nijanse jedne boje služe za moderni monohromatski izgled.

Neutralne boje, tj. bela, crna, siva, bež i braon, najčešće se koriste za postizanje ravnoteže u prostoru. Mada mogu pružiti i neutralne akcente u već šarenoj paleti.

Psihologija boja

Da li ste znali da boje u prostoru imaju moć da utiču na naše raspoloženje, emocije, pa i na koncentraciju i produktivnost?

Plava je mirna boja povezana sa spokojem. Smatra se znakom pouzdanosti i sigurnosti. Ona snižava krvni pritisak i smanjuje anksioznost, te ima umirujući efekat.

Zelena je dominantna boja koja izražava obilje, odmor i osveženje. Koristi se za vizuelizaciju prirode i stvaranje opuštajuće atmosfere.

Ružičaste nijanse odišu nežnošću. U dizajnu enterijera, koristi se u dnevnim sobama, kupatilima ili spavaćim sobama posebno mladih osoba.

Ukoliko želite da prostor učinite vizuelno većim, bela boja vam može u tome pomoći. Iako mnogima deluje tradicionalno, čak monotono, uz pravi ton bele boje vaš prostor izgledaće moderno i elegantno.

Crvena boja se vezuje za strast i ljubav. U prostoru ona podstiče energiju, povećava budnost i daje nam snagu. Zbog toga su detalji u ovo boji idealni za uređenje poslovnog prostora.

U psihologiji boja, žuta se smatra energeničnom. Ipak, treba biti obazriv sa njom. Previše žute u enterijeru budi negativna osećanja i frustraciju kod ljudi.

Kupovina nekretnine preko agencije jedina je sigurna investicija, zato kontaktirajte tim Brian Lack & Company.

 

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375