image
23.10.2023.

Zašto je kupovina stana za poslovne svrhe dobra ideja?

Kupovina stana za poslovne svrhe je poslednjih godina veoma popularna opcija kako u svetu, tako kod nas.

Bez obzira da li vodite porodični biznis ili se bavite malom proizvodnom delatnošću cilj svakog poslovanja jeste napredak. Uspeh podrazumeva ne samo ostvarivanje dobitka, već i povećanje ponude.

Sa proširivanjem poslovnih mogućnosti dolazi i povećanje broja zaposlenih, te će se u jednom trenutku javiti potreba i za novim poslovnim prostorom. Promena lokacije kompanije jeste velika odluka. S obzirom da se ona zasniva na atraktivnosti kraja, želja vaše ciljne grupe, kao i samih uslova poslovanja, sigurni smo da ćete vrlo lako odrediti koji deo grada je najbolji za vas.

Međutim, šta je sa izborom prostora? Iako prodaja lokala zauzima dobar deo tržišta nekretnina i dalje nije dovoljna da zadovolji kriterijume pojedinih preduzetnika. Zbog toga se oni radije odlučuju za stan kao poslovni prostor.

Koje prednosti donosi kupovina stana za poslovne svrhe?

Udobnost i postojanost je jedna od glavnih prednosti koju komercijalni poslovni prostori nemaju. Oni su dizajnirani sa unapred utvrđenim faktorima. Dok stan pruža neograničene mogućnosti u uređenju i organizaciji poslovnog prostora.

Privatnost je podignuta na viši nivo, kao i produktivnost. Naime, stanovi imaju ležernije arhitektonsko rešenje, oslobođeno stroge poslovne forme. Samim tim, obezbeđuju i prijatniju radnu atmosferu, te su i zaposleni motivisaniji na obavljenje poslovnih obaveza.

Dodatna prednost ogleda se u lokaciji. Komercijalni prostori su, obično, smešteni u poslovnim kvartovima i industrijskim zonama. Za razliku od njih, stanovi se nalaze u lepšem spoljašnjem okruženju. U pogledu iz kancelarije uživaće vaši zaposleni, dok će klijentima biti lakše da stignu do vas.

Mnogi vlasnici kompanija smatraju da je iznajmljivanje bolje. Zapravo, kupovina stana za poslovne svrhe ima prednosti i u ovom segmentu. Dugoročno gledano, ne morate svakog meseca da izdvajate novac za rentu. Takođe, nemate ograničenja od strane zajmodavca u pogledu redizajna. Svoj stan možete u potpunosti da prilagodite tako da odgovara vašem poslovanju.

Kako kupiti stan za poslovne svrhe?

Ono što zanima sve preduzetnike jeste kako će vlasništvo nad stanom kao poslovnim prostorom uticati na stanje u poslovnim knjigama i poreske obaveze.

Kao i kod kupovine stana od strane fizičkog lica, tako i u ovom slučaju možete platiti iz sopstvenih sredstava ili iz kredita koji je vašoj firmi odobrila poslovna banka. Pri čemu, plaćanje možete obaviti i u devizama, ukoliko imate na ime firme otvoren devizni račun. Tada se sredstva prenose sa deviznog računa firme na devizni račun prodavca.

Treba znati da plaćanje neće biti evidentirano kao trošak u bilansu uspeha vaše firme. Ono se evidentira kroz amortizaciju. To znači da će svake godine, u narednih 40 godina, amortizacija umanjiti vašu dobit najviše za 2,5% vrednosti nepokretnosti.

Ako niste kupili stan u novogradnji treba da platite i porez na prenos apsolutnih prava na osnovu rešenja koje izdaje Poreska uprava. Za osnovicu poreza uzima se ugovorena cena u trenutku nastanka poreske obaveze. U slučaju da je ona niža od tržišne cene Poreska uprava će porez obračunati na osnovu tržišne vrednosti.

Bez obzira što je pitanju stan, a ne komercijalni prostor, u poreskoj prijavi biće navedeni elementi za oporezivanje koji su propisani za poslovni prostor, jer se stambena jedinica koristi u te svrhe.

Ukoliko je kupovina stana za poslovne svrhe vaš izbor kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš stručni tim pomoći će vam u odabiru pravog prostora za vaše poslovanje.

 

 

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375