image
09.09.2022.

Kako se zaštiti prilikom kupovine nekretnine?

Kako se zaštiti prilikom kupovine nekretnine? Pitanje koje postavljaju mnogi ljude kada odluče da promene svoj životni prostor.

Kupovina kuće ili stana predstavlja najveću investiciju u životu. Sa jedne strane to je jedan od najvažnijih događaja, ali sa druge donosi stres, pa i mnoštvo nedoumica. Kada je pravo vreme za kupovinu stana? Da li kupiti stan u novogradnji ili staroj zgradi? Da li u razmatranje uključiti i stan u potkrovlju ili razgledati samo stanove na nižim spratovima? Na ova i slična pitanja treba da donesete odluke pre nego što krenete u potragu za novim domom.

Neophodno je da obratite pažnju i na lokaciju, kvalitet gradnje, legalizaciju i mnoge druge stvari koje mogu da izazovu probleme kasnije, kada već obavite kupovinu.

Da biste uživali u udobnosti svog doma, bez ikakvih briga, Brian Lack & Company vam otkriva na šta da obratite pažnju prilikom kupovine nekretnine.

Kako se zaštiti prilikom kupovine nekretnine? Proverite dokumentaciju

Prvi i najvažniji korak sigurne kupovine stana jeste provera vlasništva. Odnosno, da li se nekretnina, zaista, vodi na osobu koja je prodaje.

U vlasničkom listu su navedene ne samo informacije o vlasniku, već i o imaocima prava nad predmetom prodaje, kao i zabeležbe. U većini slučajeva tereti nad nekretninom, tj. zabeležbe odnose se na hipoteku u korist nekog poverioca. Mada može biti i zabrana otuđenja i opterećenja nepokretnosti kada je nekretnina predmet nekog sudskog spora ili pravo plodouživanja u korist supružnika, nekog člana porodice ili nekog trećeg lica.

Iako se ove informacije nalaze na sajtu katastra, jedino je list nepokretnosti u fizičkom obliku validan dokument.

Ukoliko kupujete stan u izgradnji, morate proveriti da li investitor ima građevinsku i upotrebnu dozvolu izdatu od strane Zavoda za urbanizam. Dok u katastru proverite nepokretnost radi mogućeg kredita koji je investitor uzeo.

Realna vrednost nekretnine

Kao još jedan odgovor na pitanje: „kako se zaštiti prilikom kupovine nekretnine“ stručnjaci navode utvrđivanje prave vrednosti nekretnine. Ne samo da ćete na taj način sačuvati svoj budžet, već i obezbediti moguću zaradu kada ponovo rešite da se preselite.

Vrednost nekretnine određena je brojnim faktorima. Lokacija, blizina škole, bolnice, značajnih saobraćajnica, način gradnje, položaj stana - samo su neki od elemenata koji imaju važnu ulogu u formiranju cene kvadrata.

Međutim, vrednost zavisi i od drugih, na prvi pogled nevidljivih faktora, kao što su problemi sa poplavama u podrumu tokom kišne sezone, buđ iza ormarića u kupatilu, loše instalacije, oštećen pod koji je prekriven tepisima…

Ove i slične probleme morate sanirati nakon kupovine, što stvara dodatne troškove. Zato je preporučljivo da angažujete stručnjaka koji će vam pomoći u identifikaciji potencijalnih mana budućeg doma. Samim tim, omogućiti vam da snizite njegovu cenu.

Kako se zaštiti prilikom kupovine nekretnine? Angažujte agente za nekretnine

Kupovina nekretnine preko agencije je jedina bezbedna investicija. Što potvrđuju i statistički podaci. Naime, godišnje se zaključi manje od 10 odsto ugovora bez posrednika.

Agenti za nekretnine poseduju znanje i iskustvo tako da će vam obezbediti najbolju ponudu koja odgovara vašim željama i mogućnostima. Takođe, prate trendove u gradnji, te umeju da prepoznaju potencijale tržišta nekretnina.

Sigurnost garantuje i stroga kontrola dokumentacije, ugovor o posredovanju u prometu, kao i pomoć pri pribavljanju papira za stambeni kredit i poreske olakšice.

Ukoliko ste odlučili da kupite nekretninu, poverite čitav posao stručnom timu Brian Lack & Company. Višegodišnje iskustvo i brojni zadovoljni klijenti najbolji su dokaz našeg poslovanja!

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375