image
01.08.2023.

Kako odabrati agenciju za nekretnine?

  Pitanje koje postavljaju svi koji žele da kupe nekretninu.

Kupovina kuće ili stana je jedna od najvažnijih finansijskih odluka koje ćete doneti u svom životu. Konačno ste dobili priliku da imate svoj krov nad glavom, te sa nestrpljenjem čekate da započnete potragu za novim životnim prostorom. Međutim, izbor prati i strepnja, jer morate doneti niz odluka. Počev od izbora lokacije, preko kvadrature, pa do razmatranja da li je bolja kupovina stana u novogradnji i starom objektu - svaki korak vas vodi ka ostvarenju sna. Ipak, prva i najvažnija odluka jeste izbor prave agencije za nekretnine.

Imajući ovo u vidu Brian Lack & Company vam otkriva koje kriterijume treba da ispunjava odabrana agencija za nekretnine.

Kako odabrati agenciju za nekretnine? Proverite da li izabrana agencija ima dozvolu za rad

Kupovina nekretnine zahteva izdvajanje velike količine novca, te je vaoma važno da agencija kojoj ćete prepustiti da raspolaže vašim budžetom ima dozvolu za obavljanje ove delatnosti. U suprotnom, možete se suočiti sa nekvalitnom gradnjom, neispunjenim ugovornim obavezama, pa biti i žrtva prevare, o kojima čitamo u novinama.

Bavljenje nekretninama regulisano je Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Kao rezultat toga, sve agencije za nekretnine moraju imati dozvolu Regulatornog tela za nekretnine. Takođe, moraju biti upisane u Registar posrednika i imati ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu ukoliko bi došlo do neispunjenja obaveza preuzetih ugovorom o posredovanju.

Agenti za nekretnine treba da imaju položen stručni ispit koji organizuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Na osnovu njega dobijaju licencu za rad.

Reputacija agencije za nekretnine

Jedan od najčešćih odgovora stručnjaka na pitanje: „kako odabrati agenciju za nekretnine“ jeste da izaberete kompaniju sa dobrom reputacijom.

Profesionalnost, usluga i briga za klijente su ključni, te pre nego što nekoj agenciji date svoje poverenje proverite recenzije o njoj. Najlakši način da to učinite jeste da pronađete informacije na internetu. Na brojnim sajtovima i forumima na ovu temu možete pročitati mišljenja prethodnih klijenata, njihova iskustva sa određenim agencijama, kao i preporuke.

Za dalju pretragu proverite recenzije. Agencija za nekretnine sa vrlo malo Google recenzija možda ne posluje dovoljno dugo na vašem tržištu ili nema zadovoljne klijente, pa bi bila rizičniji izbor.

Pored online istraživanja, za preporuku obavezno pitajte prijatelje i rođake koji su skoro poslovali sa agencijom sa nekretnine. Preporuke su odličan pokazatelj pouzdanosti agencije za nekretnine, posebno ako dolaze od vama bliskih ljudi.

 Kako odabrati agenciju za nekretnine? Obratite pažnju na tržište

Tržište nekretnina u Srbiji je veliko, te je preporučljivo da izaberete agenciju koja posluje na teritoriji čitave zemlje. Odnosno, agenciju koja ima široku ponudu nekretnina u mnogim gradovima. Na taj način bićete sigurni da dobro poznaje ponudu u različitim mestima, lokalne cene, mikro tržište i fluktuiranje tržišnih trendova.

Ukoliko želite da kupite specifičnu nekretninu, kao što je stan u kondominijumu ili penthaus, potražite agencije koje su specijalizovane za njihovu prodaju, jer imaju bolju dostupnost ovakvim nekretninama.

Dostupnost za svakog klijenta

Pristup prema klijentu je još jedan kriterijum koji morate uzeti u obzir tokom potrage za pravom agencijom.

Potražnja za stanovima danas je veoma visoka, te su agenti prenatrpani poslom. Ipak, to ne znači da ne treba svakom klijentu da posvete dovoljno vremena kako bi saslušali njegove želje i otkrili uslove koje traži od nekretnine. Uspeh posla zavisi upravo od posvećenosti svakom klijentu. Zato izaberite agenciju čiji tim predano radi, a izbegavajte agente sa skraćenim radnim vremenom, kao i one koji su često nedostupni u toku svog radnog dana.

Kako odabrati agenciju za nekretnine koja dobro posluje?

Posredovanje nekretninama je po svojoj prirodi veoma konkurentan sektor sa velikim prometom, pa se uverite da agencija ima više godina respektabilnog iskustva u poslovanju.

Koliko dugo se bavi poslom? Koliko je prisutna u medijima? Koliki uspeh prodaje je ostvaren u poslednjih 6 meseci? Da li aktivno učestvuje u sajmovima i danima prodaje? Samo su neka od pitanja koja je poželjno da postavite pre nego što izaberete svog partnera za nekretnine.

Ukoliko ste odlučili da kupite nekretninu tim agenata Brian Lack & Company može vam u tome pomoći, dok su vam naši pravnici na raspolaganju za sva pravna pitanja.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375