image
01.03.2024.

Kako funkcionalno urediti mali stan?

Kako funkcionalno urediti mali stan? Pitanje koje postavljaju mnogi.

Iz godine u godinu povećava se ponuda stanova manje kvadrature na tržištu nekretnina. Razlozi za to su brojni. Pre svega, oni omogućavaju više izgradnje kako bi se ispratila velika potražnja. Ovo je posebno primetno u centralnim urbanim zonama, gde je gustina već postojećih objekata veoma velika. Zbog toga su manji, efikasnije „upakovani“ stanovi postali norma u svetu.

S obzirom da su niži troškovi održavanja, mali stanovi su sve više privlačni kupcima. Posebno onima koji prihvataju minimalistički način života.

Međutim, uređenje doma male kvadrature za mnoge predstavlja izazov. Treba pronaći balans između estetike i funkcionalnosti, te se među dizajnerima opravdano posmatra kao umetnost kombinovanja.

Srećom, uz malo kreativnosti i organizacionih veština, lako možete maksimalno iskoristiti prostor koji vam je na raspolaganju.

Ukoliko niste sigurni kako je to moguće izvesti, Brian Lack & Company vam daje korisne savete koji će vam pomoći pri uređenju malog stana.

Učinite prostor vizuelno većim

Prva i glavna stvar koju trebate učiniti jeste da mali stan vizuelno povećate. To ćete najbolje postići izborom odgovarajućih boja u prostoru.

Umesto jarkih boja izaberite „mirniju“ paletu. Stručnjaci preporučuju pastelne tonove. Pri čemu koristite najviše 3 boje. Odličan izbor je kombinacija 2 svetlije i jedne tamnije nijanse. Svetlije su dominante. Dok je tamnija namenjena samo za ključne elemente kako bi „razbila“ monotoniju.

Pored boja odgovor na pitanje kako funkcionalno urediti mali stan krije se i u ogledalima. Njihova uloga u optičkom uvećanju prostorije je neprocenjiva. Ne samo da reflektuju svetlost, već stvaraju iluziju umnožavanja prostora. Ujedno, svojim lepim, skupocenim ramovima ukrasiće prostor poput umetničkih slika.

Kako funkcionalno urediti mali stan? Investirajte u multifunkcionalne predmete

Najbolji saveznik malog stana je višenamenski nameštaj. Osim udobnosti on pruža i odličnu funkcionalnost. Zato, razmislite o francuskom ležaju sa fiokama. Počev od rezervnih čaršava i jastuka, pa do zimske odeće ili obuće - ovaj dodatni prostor za skladištenje je, zaista, dragocen.

Isti efekat pružiće vam i rasklopovi klub stočići. Ovaj moderni komad nameštaja savršeno se uklapa u svaki enterijer. Dok sakrivene pregrade obezbeđuju da vaš stan bude savršeno uređen i bez nereda.

Da biste iskoristili na najbolji način prostor možete izabrati i podesiv trpezarijski sto ili verziju koja se kači na zid.

Iskoristite vertikalni prostor

Kada razmatrate kako funkcionalno urediti mali stan imajte u vidu da je svaki centimetar dragocen.

Police su učinkovito rešenje. Ne samo da su dobra opcija za skladištenje, već vam pomažu da iskoristite vertikalni prostor koji inače ostaje neiskorišćen. Štaviše, one čine prostor višim. Možete ih koristiti i da napravite pregradni zid kako biste kreirali zone u malom prostoru.

Ipak, pri upotrebi polica vodite računa da budu pravilno postavljene sa stanovišta dizajna. U suprotnom, prostor će izgledati prenatrpano. Zlatno pravilo nalaže da teže i veće predmete, kao što su visoke knjige ili vaze, stavite na donje police. Dok gornje nivoe ispunite lakšim i manjim komadima.

Ukoliko ste odlučili da kupite novi stan, bez obzira na kvadraturu, profesionalni tim Brian Lack & Company vam može pomoći.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375