image
10.02.2023.

Kako da proverite da li je vaša nekretnina uknjižena?

Kako da proverite da li je vaša nekretnina uknjižena? Pitanje koje često postavljaju oni koji odluče da kupe stan ili kuću.

Kupovina nekretnine je jedan od najvažnijih koraka u životu. Ujedno i najveća investicija, te ne čudi što se pažljivo razmatra svaki element ulaganja. Da li je bolja kupovina stana u novogradnji ili starom objektu? Šta je energetska efikasnost i da li je važna? Da li treba kupiti i garažno mesto uz stan ili je to nepotrebna investicija? Samo su neke od dilema koje se javljaju pri izboru nekretnine.

Svakako, novac ima ključnu ulogu, te mnogi upadaju u zamku povoljnih nekretnina na dobrim lokacijama, za koje kasnije otkriju da nisu uknjižene. Imajući ovo u vidu Brian Lack & Company vam daje savete kako da proverite da li je vaša nekretnina uknjižena.

 Zašto je važno da nekretnina bude uknjižena?

Pre nego što naučite kako da proverite da li je vaša nekretnina uknjižena morate znati šta podrazumeva uknjiženje.

Uknjižena nekretnina znači da je upisana u Katastar nepokretnosti. To znači da za nju postoji pravnosnažna građevinska dozvola i upotrebna dozvola na ime fizičkog ili pravnog lica koji je gradilo predmetni objekat.

Zahvaljujući upisu u katastar može se tačno videti da li je prodavac pravi vlasnik ili se vlasništvo deli na više lica. Takođe, možete proveriti da li je nekretnina predmet sudskog spora, pod hipotekom ili nekim sličnim teretom (npr. založena u nekoj zalagaonici).

Ukoliko nemate uvid u navedene podatke kupovina postaje rizična, što je dovoljan razlog da ne razmatrate neuknjižene objekte, bez obzira što zakonski nema razlike između uknjiženih i neuknjiženih nepokretnosti, a vlasništvo se dokazuje overom kupoprodajnog ugovora u sudu.

Dodatni razlog leži u povoljnostima koje kupovina uknjižene nekretnina pruža. Naime, na neuknjiženim nekretninama ne može se uspostaviti hipoteka. Odnosno, ne možete za njih podići stambeni kredit, jer banka ovakve objekte ne uzima u razmatranje.

Kako da proverite da li je vaša nekretnina uknjižena? Potražite podatke u Katastru nepokretnosti

Ranijih godina bilo je neophodno da lično odete u Katastar kako biste proverili podatke o željenoj nekretnini. Danas, zahvaljujući internetu, postupak je jednostavniji. Sve što treba da učinite jeste da otvorite sajt Republičkog geodetskog zavoda, na opciji e-katastar.

Proveru možete obaviti na 2 načina - preko broja parcele i preko adrese.

Ukoliko pretragu vršite na prvi način morate najpre da izaberete opštinu grada, a zatim i katastarsku opštinu, tek nakon toga u odgovarajuće polje možete da unesete broj parcela.

U slučaju da ste izabrali pretragu preko adrese, nakon unosa naziva ulice i broja dobićete tražene podatke. Pri čemu nije potrebno da upisujete pun naziv adrese, već samo prvih nekoliko slova, a sistem će sam da izbaci potrebnu ulicu. U protivnom, ako unesete pun naziv ulice neće je prepoznati.

Za proveru stana prikazaće vam se lista svih stanova na navedenoj adresi, te je neophodno da kliknete na željeni broj stana.

Kupovina nekretnine preko agencije je jedini sigurni izbor, zato kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će dom kakav ste oduvek želeli, a tim pravnika pomoći će vam oko svih pravnih pitanja, uključujući i proveru upisa u Katastru nepokretnosti.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375