image
08.11.2023.

Gotički stil u enterijeru - Prefinjena elegancija koja daje luksuzan izgled vašem domu

Gotički stil u enterijeru poslednjih godina privlači pažnju, te je mnogima na listi 5 najpopularnijih stilova uređenja enterijera.

Gotički stil datira iz doba srednjeg veka. Tačnije od 1150. do 1550. godine. Termin se, pre svega, odnosi na masivne srednjovekovne katedrale. Naime, nakon vekova malih, mračnih crkava, monumentalne gotičke katedrale pojavile su se kao otelovljenja božanske veličine.

Sa zasvođenim lukovima, rebrastim svodovima, složenim ukrasni radovi na fasadama i naglaskom na vertikalnosti, ove katedrale, zaista, deluju impresivno. Složeni stil spoljašnjosti prenet je i na unutrašnjost. Kitnjasti detalji i mnoštvo skulptura stvaraju dramatični efekat koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Elegancija ovih veličanstvenih dela arhitekture inspirisala je bogate aristokrate u viktorijansko doba. U želji da pokažu raskoš svog bogatstva gotički stil iz arhitekture našao je svoje mesto u enterijeru, stvarajući dizajn koji je plenio luksuznim elementima.

Danas se gotički stil u enterijeru često kombinuje sa drugim stilovima. Time se postiže različit dizajn - počev od veoma suptilnih, pa do neverovatno mračnih i ćudljivih. Ipak, svi oni dele iste osnovne principe.

Osnovne karakteristike

Većina ljudi kada čuje izraz „gotika“ pomisli na mračne, jezive i zastrašujuće prostore koji bi se bolje uklopili u klasični horor film nego u moderan dom. Međutim, gotički stil u enterijeru ima sasvim drugačiju, lepu formu koja stvara prijatni ambijent.

Dominiraju tamne, bogate boje u prostoru. Pored crne, to su tamno ljubičasta i bordo. Ove boje krasi prefinjena elegancija, te daju luksuzniji izgled domu.

Za razliku od bauhaus stila, koji sadrži jednostavne geometrijske oblike, kitnjasti detalji su jedno od vodećih obeležja gotičkog dekora. To uključuje kitnjaste rezbarije, složene šare i ukrasne motive. Prisutni su ne samo na ukrasima, već i na nameštaju pa i lajsnama i zidovima.

Teksture igraju važnu ulogu u ovom stilu. S obzirom da je akcenat na bogatstvu koriste se skupocene tkanine. Najčešće su to somot, brokat, saten i čipka. Nasuprot delikatnim tkaninama nameštaj je obično od drveta i impozantnih je dimenzija. Zbog toga je gotički stil u enterijeru idealan za četvorosobne stanove ili još veće kvadrature.

U kitnjastom stilu dolazi i rasveta. Lusteri koji podsećaju na salonske i zidne svetiljke sa vitražima ili metalnim elementima su karakteristični za ovaj enterijer.

Kako postići moderan gotički stil u enterijeru?

Tapete su obavezne za gotički enterijer. Potražite monohromatske boje sa složenim dizajnom. Elegantni cvetni dizajni su savršen izbor. Posebno dobro funkcionišu u bogatim, tamnijim bojama kao što su duboke crvene, ugljenosive ili čak crne.

Da biste uneli malo živosti u enterijer „razbijte“ tamni dekor modernim elementima u beloj ili krem boji. Takođe, obezbedite svom domu što više prirodne svetlosti. Na taj način imaćete toplu atmosferu, a pritom ćete zadržati osnove elemente gotike.

Nameštaj trebe da sadrži kovano gvožđe i rezbareno drvo. Ukrašeni ormani, stilske stolice, masivni trpezarijski sto, krevet sa baldahinom za spavaću sobu - samo su neke od komada koji treba da se nađu u vašem domu.

Nemojte da zaboravite na detalje. Gotički dekor često uključuje umetnost i dodatke koji odražavaju srednjovekovnu estetiku. Zato je preporučljivo da enterijer ispunite slikama sa tematikom iz tog perioda, skulpturama, antičkim ogledalima, svećnjacima od kovanog gvožđa isl.

Ukoliko ste odlučili da kupite stan kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku dom kakav želite, dok će vam naši advokati pomoći u vezi svih pravnih pitanja, uključujući i dokumentaciju za povraćaj PDV-a i stambeni kredit.

 

 

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375