image
24.07.2023.

Bauhaus stil - Minimalizam u kome dominiraju jasne i čiste boje

Bauhaus stil predstavlja racionalnu, funkcionalnu estetika dizajna u kojoj oblik prati funkciju. Sa fokusom na „brisanje“ linija ima tendenciju da sadrži jednostavne geometrijske oblike poput pravougaonika i sfera, bez složenih ukrasa.

Iako se sreće i u umetnosti i arhitekturi, najrasprostranjeniji je u opremanju prostora, te opravdano spada u 5 najpopularnijih stilova uređenja enterijera.

Kada se pojavio Bauhaus stil?

Bauhaus stil potiče iz uticajne nemačke škole koju je osnovao arhitetka Walter Gropius 6 meseci nakon završetka Prvog svetskog rata, 1919. godine. Nastao je kao težnja da se stvori radikalno novi oblik dizajna i arhitekture koji bi pomogao obnovu društva posle rata.

Gropius je u svom u osnivačkom manifestu istakao da je „krajnji, iako daleki, cilj Bauhaus stila ujedinjeno umetničko delo“. Odnosno, „totalno umetničko delo“ koje sintetiše mnoge umetnosti formirajući ih u jednu. U skladu sa tim, osnivač je podsticao da nastavnici i učenici kombinuju principe masovne proizvodnje sa individualnom umetničkom vizijom, kao i estetiku sa svakodnevnom funkcionalnošću.

Školu su zatvorili nacisti 1933. godine, u periodu kada je direktor bio proslavljeni arhitekta i dizajner Mies van der Rohe. Međutim, nisu uspeli da sruše Bauhaus stil. Gropius i drugi istaknuti dizajneri Bauhausa napustili su Nemačku i proširili njegove osnove iz zapadne Evrope u SAD i Kanadu, pa sve do Izraela, pretvarajući ga u međunarodni pokret i učvršćujući njegovo nasleđe kao verovatno najuticajniji stil dizajna u istoriji enterijera.

Koji su ključni elementi Bauhaus stila?

Dizajn u Bauhaus stilu je racionalan, jednostavan i funkcionalan.

 Jedan od najprepoznatljivijih elemenata Bauhaus dizajna je njegov fokus na geometrijske forme. To se može videti u arhitekturi prvobitne škole Bauhaus, kao i u nameštaju i dekoru. Zgrade i komadi nameštaja često imaju zaobljene uglove, a ponekad i zaobljene zidove. Druge, pak, karakterišu pravougaone karakteristike, na primer fotelje koje su dizajnirane tako da ivice formiraju ovu geometrijsku figuru ili izbočeni balkoni sa ravnim, krupnim ogradama okrenutim ka ulici.

Ovu karakteristiku možete prilikom uređenja stana postići na nekoliko načina. Pored prepoznatljivog nameštaja u Bauhaus stilu možete iskoristite geometrijske šare na tkaninama i tapetama. Možete da dodate i geometrijske forme svom domu korišćenjem umetnosti. Potražite slike, skulpture i druge ukrase koji imaju geometrijske oblike.

Manje je više

Drugo obeležje Bauhaus dizajna je njegova upotreba minimalne palete boja, koja obično uključuje neutralne boje, kao što su crna, bela i siva. Mada možete koristiti i druge prigušene poput plave, zelene i braon.

Kada birate paletu boja imajte na umu „da je manje više“. To znači da je najbolje da se držite nekoliko glavnih boja i štedljivo koristite akcente svetlijih primarnih nijansi.

Bauhaus stil se zasniva na principu „forma prati funkciju“. Termin je razvio krajem 19. veka arhitekta Louis H. Sullivan, a naglašava da dizajn mora biti usklađen sa svrhom ili funkcijom kojoj će služiti.

Čiste linije, takođe, su ključni element ovog stila. Zato neka vaš nameštaj i dekor budu jednostavni, a elegantni. Dok od materijala to su moderne vrste ranog 20. veka, kao što su staklo, čelik, celofan i šperploča.

Ukoliko ste odlučili da kupite stan kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku dom kakav želite, dok će vam naši advokati pomoći u vezi svih pravnih pitanja, uključujući i dokumentaciju za povraćaj PDV-a i stambeni kredit.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375