image
26.04.2024.

Kako prepoznati energetski efikasan stan?

Energetski efikasan stan ne predstavlja samo standard u građevinarstvu, već potrebu savremenog čoveka.

U arhitekturi, energetska efikasnost osigurava održivost sa željenim ekološkim ishodima. Naime, energetski efikasan stan minimizira potrošnju energije, a maksimizira svoje performanse. To znači da se resursi, kao što su struja, voda i gas, koriste na najefikasniji mogući način za smanjenje otpada i uticaja na životnu sredinu.

U poređenju sa tradicionalnim dizajnom, ovakvi stanovi život čine udobnijim i pristupačnijim. Ušteda energije doprinosi smanjenu troškova za struju i komunalija. Ujedno, smanjuje potrebu za održavanjem, dok povećava komfor i vrednost imovine.

Da je energetska efikasnost u domu značajna potvrđuje i najnovije istraživanje. Podaci pokazuju da je prosečna potrošnja energije za grejanje u Srbiji 224 kWh/m2 godišnje. Ova vrednost je niža oko 90 kWh/m2 u stanu koji ispunjava uslove o energetskoj efikasnosti.

Imajući u vidu prednosti koje donosi Brian Lack & Company vam otkriva faktore koje trebate proveriti prilikom kupovine novog stana kako biste bili sigurni da je energetski efikasan.

Izolacija

Dobra izolacija je jedna od glavnih karakteristika koju ima energetski efikasan stan.

Izolacija čini vašu kuću udobnom, jer održava optimalnu temperaturu vazduha u zatvorenom. Odnosno, ona sprečava da toplota zimi izlazi napolje, kao i hladni vazduh koji dolazi iz klima leti. Samim tim, sistemi za grejanje i hlađenje ne moraju da budu preopterećeni. 

Ukoliko se zna da samo hlađenje koristi 16 odsto energije domaćinstva dobra izolacija je više nego potrebna karakteristika. Zato pre kupovine dobro proverite ne samo spoljašnju, već i unutrašnju izolaciju.

Spoljašnja se odnosi na fasadu, koja treba da bude vodopropusna i vetropropusna. Unutrašnja obuhvata zidove, temelj, krov, prozore i vrata.

Sistemi grejanja i hlađenja

Grejanje, ventilacija i klimatizacija su glavni faktori koji obezbeđuju udobnost u domu. Međutim, oni su jedan od najvećih uzročnika visokih računa za struju.

Ukoliko ne kupujete stan u novogradnji, već u staroj zgradi obavezno proverite starost ovih sistema. Sistemi grejanja i hlađenja stariji od 10 godina su manje efikasni, te mogu povećati račune za 20 do 40 odsto, što nimalo nije zanemarljiv iznos.

Srećom, ovi problemi ne postoje u tek izgrađenim objektima. Mnogi od njih spadaju u pametne zgrade tako da se sistemi u stanovima prilagođavaju određenim uslovima. Koristeći niz varijabli, kao što su vremenski podaci u realnom vremenu, temperaturi i vlažnosti, oni vrše proračun najefikasnijeg grejanja i hlađenja.

Najnapredniji modeli mogu čak da kontrolišu temperaturu pojedinačnih prostorija ili da uključe i isključuju klima uređaje za određene oblasti dok se vlasnik ne vrati u stan.

Energetski efikasni uređaji

Energetski efikasan stan mora da poseduje i uređaje sa istim standardom.

Kućni aparati, kao što su frižideri, mašine za pranje veša, mašine za sušenje veša, mikrotalasne pećnice i mašine za pranje sudova troše mnogo energije. Ukoliko kupujete kompletno opremljen stan proverite da li uređaji imaju ENERGY STAR ocenu. Ta ocena potvrđuje da su prošli stroge testove od strane nezavisnih laboratorija i ispunili sve uslove energetske efikasnosti.

Energetski efikasna gradnja je zastupljena ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima Srbije. Svest o njenom značaju dovela je do pojave modernih kompleksa visoke energetske efikasnosti i na planinama. Upravo je takav Kosmaj Residence.

Izgrađen od najkvalitetnih materijala i uz savremenu tehnologiju ovaj kompleks na Kosmaju se izdvaja pametnim sistema upravljanja. Počev od kontrole rasvete i određenih uređaja, pa do meteo stanice koja obezbeđuje proveru vremenskih uslova i prilagođavanje -  svaki Kosmaj Residence stan spaja estetiku i funkcionalnost na najefikasniji način.

Ukoliko želite da kupite energetski efikasan stan kontaktirajte Brian Lack & Company.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375