image
03.07.2023.

Šta su pametne zgrade i kako nam one štede vreme i novac?

Pametne zgrade predstavljaju najmodernije arhitektonsko rešenje u svetu.

Živimo u zlatnom dobu tehnologije. Počev od upotrebe pametnih telefona, pa do pametnih automobila - svaki aspekt našeg života osvojili su moderni uređaji koji nam u velikoj meri olakšavaju obavljenje svakodnevnih zadataka. Ujedno, povećavaju kvalitet života.

U skladu sa napretkom tehnike i tehnologije razvio se i novi koncept gradnje koji se zasniva na implementaciji veštačke inteligencije u arhitekturi. Tako da sada tržište nekretnina sve više osvajaju objekti koji koriste automatizovane procese za automatsku kontrolu rada zgrade, uključujući grejanje, ventilaciju, klimatizaciju, osvetljenje, bezbednost i druge sisteme.

Kada su se pojavile pametne zgrade?

Iako su pametne zgrade sinonim za 21. vek, zapravo, imaju dugu istoriju. Ideja se razvijala postepeno, sa pojavom prvog tranzistora 40-ih godina. Korak dalje u stvaranju mogućnosti za njihov razvoj usledio je 2 decenije kasnije kada se pojavio ARPANET, tj. internet, kako ga danas poznajemo.

Ipak, prekretnica se dogodila 70-ih godina. Izlivanje nafte na obalu Kalifornije dovelo je do podizanja svesti o efikasnijoj gradnji kako bi se očuvalo prirodno okruženje. Briga za životnu sredinu je rasla i zbog energetske krize koja je uticala na povećanje cene nafte. Upravo su ovi događaji postali osnova za razvoj zelene arhitekture i otvaranje puta pametnim zgradama.

Pojam „pametne zgrade“ uveo je United Technology Building Systems 1981. godine. Prvi objekti ovog tipa zasnivali su se samo na mogućnosti kontrole grejanja i ventalicije. Da bi početkom 21. veka pojava pametnih telefona promenila način na koji komuniciramo ne samo jedni s drugima i već i sa tehnologijom.

Karakteristike pametne zgrade

Koncept pametne gradnje se zasniva na tehnologiji koja povezuje niz uređaja u jedinstveni sistem. Ovaj sistem putem centralne mreže omogućava upravljanje na daljinu. Funkcije koje nude pametne zgrade su brojne - počev od sigurnosnog sistema vrata, pa do naprednih funkcija, poput automatskog osvetljenja i klimatizacije.

Pametne zgrade omogućavaju svojim stanarima da imaju potpunu kontrolu svog doma, čak i kada ne borave u njemu. Putem mobilnog telefona ili tableta oni mogu u letnjim danima da upale klima uređaj dok su na poslu i po povratku u stan da uživaju u prijatno rashlađenoj atmosferi. Sa druge strane, u zimskim mesecima mogu daljinski da pale grejanje. Na sličan način mogu da kontrolišu svetla, rad veš mašine, televizora, potrošnju vode i još mnogo toga.

Postoje i funkcije senzora koje prepoznaju dim u stanu, te aktiviraju protivpožarne sisteme. Takođe, na raspolaganju su i senzori za identifikaciju lica koji pružaju vlasnicima automatsko otvaranje ulaznih vrata, bez upotrebe ključa. Mogućnosti koje donose pametne zgrade, zaista, su neverovatne, a sa daljim napretkom tehnologije očekuje se i proširivanje njihovih opcija.

Prednosti života u pametnim zgradama

Pametne zgrade karakteriše najviši nivo komfora u svakom trenutku. Zahvaljujući kontroli ventilacije i klime vazduh u prostoriji uvek će biti zdrav, a osvetljenje prijatno za oči, te možemo slobodno da kažemo da one čuvaju vaše zdravlje.

Visokotehnološka funkcionalnost ogleda se i u energetskoj efikasnosti. Naime, ove zgrade su projektovane i izgrađene korišćenjem materijala i sistema optimizovanih za postizanje maksimalne efikasnosti i smanjenja uticaja na životnu sredinu, dok kontrola uređaja donosi dodatnu uštedu u potrošnji električne energije. Samim tim snižava troškove života u njima.

Pored udobnosti i uštede pametne zgrade se mogu pohvaliti i najvišim stepenom bezbednosti. Mogućnost nadzora i daljinske kontrole sistema ne samo da štiti od provala, već obezbeđuje i pravovremeno otkrivanje problema i sprečavanje katastrofalnih posledica.

Ukoliko želite da iskusite sasvim nov stil života, kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će pametni dom koji odgovara vašim navikama, a tim agenata pomoći će vam oko svih pravnih pitanja, uključujući i ona vezana za povraćaj PDV-a.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375