image
20.02.2023.

Zelena arhitektura

Zelena arhitektura je jedna od najsavremenijih oblasti u izgradnji.

Tokom vekova razvijali su se nauka i tehnologija, a sa njima i način života. Tako je Industrijska revolucija u 18. veku označila prelaz sa ručne na mehanizovanu proizvodnju, donoseći upotrebu novih sirovina, te su sve grane privrede, uključujući i građevinarstvo, dobile novu formu.

Digitalna revolucija, koja je započela krajem 20. veka, otvorila je nov svet pametnih uređaja. Zahvaljujući njima olakšana je komunikacija, a prostorne razdaljine su izbrisane. Iako još uvek traje digitalno doba, polako se suočavamo sa novim razdobljem - ekološkom revolucijom. U njoj, jedna od vodećih uloga pripala je zelenoj arhitekturi, za koju stručnjaci ističu da će radikalno promeniti naše okruženje, čineći ga boljim i zdravijim.

Šta je zelena arhitektura?

Urbani život današnjice, industrija, prenaseljeni gradovi, ogroman broj automobila na putevima - sve ovo pokazuje da je čovek direktno odgovoran za potrošnju mnogih prirodnih resursa naše planete. Rast i razvoj društvenih zajednica je, nažalost, negativno uticao na životnu sredinu. To je razlog zbog kog se poslednjih decenija posebno govori o neophodnosti podizanja ekološke svesti kod ljudi. U skladu sa tim Američki institut arhitekata u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine razvio je 90-ih godina koncept zelene arhitekture. Njihove smernice za novi arhitektonski dizajn neverovatnom brzinom su osvojile svet, podižući životne standarde.

Prema definiciji, zelena arhitektura je deo arhitekture koja predstavlja održivu metodu projektovanja i izgradnje objekata koji imaju poseban značaj za životnu sredinu, odnosno, koji minimiziraju negativan uticaj na prirodu. Počev od nacrta projekta, preko lokacije, pa do izbora materijala koji će se koristiti - zelena zgrada treba da bude energetski efikasna i ekološki prihvatljiva.

Koje su karakteristike zelene arhitekture?

Zelene zgrade se razlikuju jedna od druge u različitim regionima i zemljama kako bi odgovorile klimatskim uslovima, ali i kulturi i ekonomskim prioritetima. Svaka od njih je posebna tako da nema dve istovetne.

Bez obzira na različitost u idejnom rešenju, zelene zgrade moraju da ispune određene karakteristike, a to su:

  • efikasno korišćenje energije, vode, prostora i drugih resursa,
  • korišćenje obnovljive energije, kao što je solarna energija,
  • mere smanjenja zagađenja i otpada i omogućavanje ponovne upotrebe i reciklaže,
  • dobar kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru,
  • upotreba materijala koji su netoksični, etički i održivi,
  • razmatranje životne sredine u projektovanju, izgradnji i eksploataciji,
  • razmatranje kvaliteta života stanara u projektovanju, izgradnji i radu,
  • dizajn koji omogućava prilagođavanje promenljivom okruženju.

Da li je zelena arhitektura, zaista, efikasna?

Kada je izgrađeno okruženje sinhronizovano sa svojim prirodnim okruženjem, ono može imati višestruki pozitivan uticaj na život. Ovu činjenicu potvrđuju brojna istraživanja.

Samo 7 odsto zelenog krova na zgradi može da snizi temperaturu za 2 stepena Celzijusova. Na taj način se smanjuje efekat staklene bašte, koji je posebno izražen u velikim gradovima tokom leta. Dok povećanje površine zelenih krovova i zidova za 20 odsto povoljno deluje na vazduh u zatvorenom prostoru, otklanjanjući visoke koncentracije azot-dioksida, ozona i sumpor-dioksida.

S obzirom da je zagađenost vazduha u zatvorenom prostoru jedan od 5 najvećih rizika po zdravlje, možemo slobodno da kažemo da zelena arhitektura smanjuje pojavu respiratornih bolesti. Takođe, blagotvorno deluje na mentalno zdravlje čoveka, jer donosi prostor bogatiji prirodnom svetlošću.

Svakako, ne treba zanemariti ni prednosti u pogledu finansija. Zelene zgrade su tako dizajnirane da obezbeđuju uštedu energije i niže troškove održavanja, zadržavajući komfor u prostoru.

Ukoliko ste odlučili da kupite nekretninu koja ispunjava najviše svetske standarde gradnje Brian Lack & Company vam u tome može pomoći. Naš tim agenata pronaći će dom kakav ste oduvek želeli, a tim pravnika pomoći će vam oko svih pravnih pitanja, uključujući i ona vezana za stambeni kredit, povraćaj PDV-a i subvencije za kupovinu stana.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375