image
02.10.2023.

Koji su to faktori od kojih zavisi cena kvadrata nekretnine u Beogradu?

Cena kvadrata nekretnine u Beogradu može u velikoj meri da utiče na odluku o kupovini.

Tržište nekretnina se stalno menja, te je veoma važno razumeti najnovije trendove i razvoj. Ipak, . jedan ključni faktor koji je ostao konstantno važan za kupce kuća, investitore, agente i druge profesionalce u ovoj oblasti je cena po kvadratnom metru.

Zašto je važna cena po kvadratnom metru?

Cena po kvadratnom metru predstavlja cenu nekretnine u odnosu na njenu veličinu. Da biste izračunali cenu po kvadratnom metru, podelite prodajnu cenu nekretnine sa ukupnom kvadraturom.

Za kupce i investitore, ona je od suštinskog značaja prilikom procene nekretnine. Omogućava im da uporede svojstva sa različitim veličinama i karakteristikama. Samim tim i da odrede relativnu vrednost svake od njih.

Za profesionalce u oblasti nekretnina, cena po kvadratnom metru je dragoceno sredstvo za postavljanje cena na listi, procenu tržišnih trendova i određivanje potencijalnog povrata ulaganja u nekretninu.

S obzirom da je glavni grad najpoželjniji za život u našoj zemlji, ne čudi što je najveći deo tržišta nekretnina Srbije skoncentrisan upravo u njemu. Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda u prvom polugodištu 2023. najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima u prometu nepokretnosti u Republici Srbiji imao je promet stanova. Iznosio je 1,8 milijardi evra, od čega je u Beogradu za stanove izdvojeno 1,1 milijarda evra.

Imajući ovo u vidu Brian Lack & Company vam otkriva koji faktori utiču na cenu kvadrata nekretina u Beogradu.

Lokacija

Cena kvadrata nekretnine u Beogradu, pre svega, zavisi od lokacije.

Kvalitet lokalnih škola, mogućnosti zapošljavanja i blizina trgovačkih, zabavnih i rekreativnih centara su glavne odrednice koje utiču na visinu cene po kvadratu. Takođe, blizina lokacije autoputeva, komunalnih linija i javnog prevoza može doprineti formiranju cene.

Istraživanja pokazuju da je Beograd na vodi najaktuelniji deo glavnog grada. Upravo je na ovoj lokaciji i cena kvadrata nekretnine u Beogradu dostigla najvišu vrednost. U prvoj polovini 2023. godine prodat je stan po ceni kvadratnog metra od 11.474 evra.

Savski venac je bio najaktuelniji za kuće. Dok je prodaja lokala u Beogradu imala najskuplji kvadrat u opštini Vračar.

Iako su centralne opštine i dalje vodeće na tržištu nekretnina, fokus potražnje se polako premešta i na druge krajeve. Jedna od najistaknutijih je Novi Beograd. Velikoj popularnosti ove opštine doprineli su brojni tržni centri, luksuzna kvartovska izgradnja, dobro uređena infrastruktura sa brojnim parking mestima i glavnim ulicama sa više traka.

Kupovina stana u novogradnji ili starom objektu?

Nekretnine u novogradnji, obično, imaju više. Razlog tome jeste činjenica da su instalacije, vodovodne cevi, krov i drugi delovi gradnje potpuno novi. Zbog toga je i manja verovatnoća da će ubrzo nakon kupovine doći do kvara na njima.

Dugoročno gledano, cena kvadrata nekretnine u Beogradu u novogradnji donosi uštedu za kupca. Prema zakonu, investitor je dužan da pruži garanciju na stan u trajanju od 5 godina. Ona se odnosi na kvalitet izvedenih građevinskih i zanatskih radova, kao i na kvalitet instalacija.

Za razliku od njih, stanovi u starijoj gradnji često imaju nižu cenu po kvadratu, ali nema garancije na „kritičnim“ delovima.

Još jedan faktor koji može da utiče na visinu cene jeste energetska efikasnost. Sve zgrade nove gradnje su projektovane i izgrađene uz poštovanje propisa energetske efikasnosti, što nije slučaj sa stanovima u starim objektima.

Ekonomske prilike

Šira ekonomija često utiče na cenu kvadrata nekretnina. Ukoliko se rast zaposlenosti ili plata usporava, sposobnost stanovništva za kupovinu velikih investicija se smanjuje. Sa druge strane, povoljni ekonomski uslovi doprinose stabilnosti u pogledu primanja, te su ljudi sigurniji u kupovinu nekretnina.

Ukoliko ste odlučili da kupite nekretninu u Beogradu Brian Lack & Company vam može pomoći.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375