image
06.03.2024.

Budžet za kupovinu stana - Koji faktori utiču na njegovu visinu?

 olakšaće vam izbor.

Bez obzira da li razmišljate o kupovini prvog stana ili o u investiranju u nekretnine pitanje finansija je jedan od najvažnijih faktora. Ma koliko delovao kao nemili posao, kreiranje budžeta čini vašu polaznu osnovu.

Jedino realno sagledane finansijske mogućnosti garantuju vam uspešnost kupovine. U protivnom, možete doći u situaciju da se prezadužite ili ne uvidite sve opcije na tržištu nekretnina.

Ukoliko niste sigurni kako da odredite budžet za kupovinu stana Brian Lack & Company vam daje savete koji će vam pomoći u tome.

Shvatite koji procenat vašeg prihoda treba da ide na ratu za stan

Da biste izračunali koliko možete da priuštite da plaćate ratu za kupovinu stana svakog meseca, počnite sa sabiranjem svog bruto godišnjeg prihoda. Ovaj zbir mora da obuhvati ne samo platu, već i dodatnu zaradu. Ako imate supružnika ili partnera čiji prihod će, takođe, doprineti budžetu obavezno uključite i visinu njegovih primanja.

Dobijeni iznos podelite sa 12 da biste dobili svoj mesečni prihod. Zatim sledite pravilo 28/36. Prema ovom pravilu, ne bi trebalo da izdvajate više od 28 odsto svog mesečnog prihoda za stanovanje i ne više od 36 odsto za sve neizmirene dugove, uključujući i ratu za stan. Na taj način imaćete dovoljno sredstava za namirnice, gorivo i druge svakodnevne potrebe.

Obaveze prema državi

Ne treba celokupni budžet za kupovinu stana da uložite u to. Imajte u vidu da vas nakon kupovine čeka plaćenje poreza.

Zavisno od toga da li kupujete stan u novogradnji ili stan koji je minimum jednom bio predmet prodaje plaćate odgovarajući porez. Ukoliko ste prvi kupac stana tada ste u obavezi da platite porez na dodatu vrednost. Za kupovinu stana koji je već imao vlasnika plaćate porez na prenos apsolutnih prava.

Porez na dodatu vrednost, tj. PDV plaća se po stopi od 10 odsto, a porez na prenos apsolutnih prava po stopi od 2,5 odsto. Visina poreza zavisi od i od veličine i cene stana.

Srećom, postoje izvesne olakšice za kupovinu prvog stana, te je poželjno da se raspitate da li ispunjavate uslove kako biste preciznije mogli da odredite svoj budžet.

Kupovina stana preko stambenog kredita donosi dodatne obaveze. Pored učešća od 20 ili 30 odsto iznosa kredita morate imati novac i za određena zaduženja banke, kao što su menice, osnovni izveštaj Kreditnog biroa, overa založene prijave…

Faktor dodatnih troškova

U pojedinim slučajevima stan, koji na prvi pogled deluje savršeno, vrlo brzo nakon kupovine pokazuje svoje nedostatke. Loše cevi vodovoda, vlaga, sistem za klimatizaciju koji ne radi dobro - samo su neki od problema koji zahtevaju hitno rešenje. Zbog toga budžetom trebate predvideti i eventualne popravke i dodatno uređenje stana.

Budžet za kupovinu stana mora da obuhvati i troškove selidbe, mada stručnjaci preporučuju da ovom spisku dodate i osiguranje doma.

Ukoliko ste odlučili da kupite stan kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku dom kakav želite, dok će vam naši advokati pomoći u vezi svih pravnih pitanja, uključujući i prikupljanje dokumentacije za stambeni kredit, povraćaj PDV-a, subvencije za kupovinu stana.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375