image
26.01.2024.

Ulaganje u nekretnine u 2024. godini

Ulaganje u nekretnine u 2024. godini privlači veliku pažnju ljudi širom sveta.

Nastojanje da se sačuva bogatstvo, ali i ostvari dodatni profit je težnja svih od davnina. U modernom dobu ono predstavlja ne samo poželjnu opciju, već i potrebu. Međutim, ključ uspešnog ulaganja leži u izboru odgovarajuće investicione imovine. Zbog toga je pre početka ulaganja potrebno razmotriti svaku od njih. Jedna od najpopularnijih investicija jesu nekretnine.

Kupovina kuće ili stana ne samo da ima dugoročnu vrednost, već donosi i potencijal za pasivni prihod kroz izdavanje. Za razliku od akcija i obveznica, nekretnine ne trpe drastične fluktuacije u vrednosti. Upravo ta stabilnost čini ih dobrim diverzifikatorom portfolija, smanjujući rizik od ulaganja u druga finansijska sredstva.

Imajući ovo u vidu Brian Lack & Company vam otkriva zašto je ulaganje u nekretnine u 2024. godini pametna odluka.

Kretanje cena nekretnina

Cene kvadrata nekretnina u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije, pratile su svetske trendove. To znači da su pokazivale izvesne fluktuacije na mesečnom nivou tokom godine. Nakon velikog porasta, predviđanja govore da će doći do pada cena u 2024. godine.

Ovo možda ne zvuči kao najbolja vest za trenutne stanodavce, ali za investitore koji žele da uđu na tržište ili prošire svoj portfolio, predstavlja odličnu priliku. Zapravo, najnovije studije pokazuju da su trenutni tržišni uslovi za kupce povoljni kao što su bili 2018.

Pristupačne cene otvaraju mogućnost za ulaganje u nekretnine u 2024. godini, ali sledi još bolja vest. Prema mišljenju mnogih stručnjaka od naredne godine, pa sve do 2028. cene nekretnina će porasti za 17,9%. Dakle, sada je pravi trenutak da započnete investiranje.

Kamatne stope beleže poboljšanje

Nakon 14 uzastopnih povećanja, u septembru su vodeće centralne banke odlučila da zadrže kamatne stope na 5,25%. To je usledilo i u novembru, i još jednom u decembru. Istovremeno, zajmodavci su počeli da snižavaju svoje kamatne stope, što je rezultiralo prilivom hipotekarnih proizvoda ispod 5%.

Ako se taj trend nastavi analitičari sugerišu da će do sredine 2024. godine na tržištu biti dostupnih proizvoda ispod 4%. Kombinacija konkurentnih hipotekarnih stopa i pada cena nekretnina povećava širinu ulaganja. Samim tim, investitori imaju veći pristup boljim nekretninama i povećane šanse za visoke prinose.

Potražnja za iznajmljivanjem i dalje raste

Tokom pandemije tržište nekretnina bilo je prepuno konkurencije što je dovelo do smanjenja broja nekretnina za prodaju. Ipak, velika dinamika koja odlikuje ovaj sektor uticala je da trenutno postoji zdrava ponuda. Rezultat toga jeste i rast potražnje za iznajmljivanjem.

Nezavisno istraživanje, koje je objavila Nacionalna asocijacija stambenih zakupodavaca, otkrilo je da je 71% stanodavaca prijavilo povećanu potražnju za iznajmljivanjem. Odnosno, procenat je 3 puta veći nego u prethodne 3 godine, te se opravdano očekuje da će interesovanje za iznajmljivanjem nastaviti da raste. Takav stav je dodatni razlog za ulaganje u nekretnine u 2024. godini, jer donosi sigurnost investitorima da će moći da ostvare pasivni prihod.

Ukoliko ste odlučili da investirate u nekretnine ove godine, Brian Lack & Company vam u tome može pomoći. Stojimo vam na raspolaganju i za kupovinu nekretnine u stranim zemljama.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375