image
21.03.2023.

Gde mi možemo da kupujemo nekretnine u stranim zemljama?

Gde mi možemo da kupujemo nekretnine u stranim zemljama? Pitanje koje postavljaju mnogi građani Srbije.

Investiranje u nekretnine oduvek je predstavljalo odličan vid kako za očuvanje kapitala, tako i za povećanje prihoda. Poslednjih godina ovo je posebno izraženo, jer cene po kvadratnom metru za izdavanje beleže konstantni rast. Dodatni podsticaj jeste izgradnja kondomijuma, pametnih zgrada i objekata zelene arhitekture koji donose život po svetskim standardima.

Međutim, zainteresovanost za ulaganje u nekretnine nije ograničena samo za našu zemlju, bez obzira na bogatu ponudu. Sve više naših ljudi razmišlja o kupovini nekretnine na moru ili planini u inostranstvu. Ne samo da će imati mogućnost kad god požele da provedu odmor u najboljem smeštaju, već će moći i da ga izdaju.

Odluka o preseljenju u drugu zemlju, takođe, pokreće dilemu da li iznajmiti ili kupiti nekretninu u novom životnom okruženju.

Imajući ovo u vidu Brian Lack & Company vam otkriva gde mi možemo da kupujemo nekretnine u stranim zemljama.

Da li je tržište nekretnina otvoreno za Srbe širom planete?

Možda niste znali, ali Srbi ne mogu baš u svakoj državi da postanu vlasnici nekretnine. Da biste saznali gde mi možemo da kupujemo nekretnine u stranim zemljama morate znati sa kojim je zemljama Srbija uspostavila ugovornu uzajmnost kao deo ugovora o trgovini i plovidbi koji su zaključeni u prvoj polovini 20. veka.

Ugovorna uzajmnost, tj. reciprocitet, znači da Srbi mogu kupovati nekretnine na teritoriji određene zemlje, a to mogu da čine kod nas građani iste zemlje. Pri čemu ova odgovornost može biti izričito dogovorena ili se primenjuje putem klauzule najpovlašćenije nacije.

 Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kraljevina Holandija i Japan su države koje primenjuju klauzule najpovlašćenije nacije.

Pored ovih zemalja, u Evropi možemo da kupujemo nekretnine u Austriji, Belgiji, Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Danskoj, Irskoj, Italiji, Kazahstanu. Zatim, u Letoniji, Litvaniji, Lihtenštajnu, Luksemburgu, Mađarskoj, Moldaviji, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Portugaliji, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj. Takođe, možemo biti vlasnici nekretnina u Ruskoj Federaciji, Ukrajini, Hrvatskoj, Finskoj, Francuskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Španiji, Gruziji, kao i na Kipru i Malti.

U Aziji naša zemlja ima uspostavljenu ugovornu uzajmnost sa Azerbejdžanom, Bahreinom, Izraelom, Iranom, Jermenijom, Jordanom, Jemenom, Kinom, Libanom, Uzbekistanom, Singapurom, Sirijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Katarom.

U Africi na spisku nalaze se Senegal, Egipat, Južnoafrička Republika, Maroko. Dok na američkom kontinentu to su Panama, Belize, Argentina, Brazil, Britanska Devičanska Ostrva, El Salvador, Kanada, Meksiko, Dominikanska Republika, Peru, Kuba. Ukoliko želite možete kupiti nekretninu i u Australiji, Dominikanskoj Republici i na Novom Zelandu.

Gde mi možemo da kupujemo nekretnine u stranim zemljama pomoću stambenih kredita?

Stambeni kredit za kupovinu nekretnine u inostranstvu daju Eurobank Direktna i Banka Intesa. Kredit možete uzeti za kupovinu stana, kuće, garaže, parking mesta, zemljišta, pomoćnih objekata, ali ne i za kupovinu apartmana.

Kreditiranje kupovine nepokretnosti u inostranstvu moguće je jedino pod uslovom da hipoteka, kao sredstvo obezbeđenja, bude uspostavljena na nekretnini koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije.

Visina kredita se određuje na osnovu kupoprodajne vrednosti nepokretnosti, procenjene vrednosti hipoteke, kao i finansijske analize.

Ukoliko ste odlučili da kupite nekretninu u inostranstvu kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku ono što želite, a tim pravnika pomoći će vam oko svih pravnih pitanja.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375