image
23.02.2023.

Tvoj prvi stan - Mali vodič za mlade parove

„Tvoj prvi stan“, rečenica koju svi mladi parovi žele da čuju što pre.

Malo je stvari uzbudljivije od početka života sa partnerom. Počev od zajedničkog buđenja, preko pripreme obroka za voljenu osobu, pa do uživanja u toploj porodičnoj atmosferi nakon napornog dana - zvuči savršeno, zar ne?

Međutim, pre nego krenete da pakujete stvari i razmišljate kako ćete urediti stan, morate doneti niz odluka koje će u velikoj meri uticati na izbor budućeg doma. Bez obzira da li ćete iznajmiti ili kupiti nekretninu znajte da je potraga kompleksni posao, kako bi tvoj prvi stan ispunio sva očekivanja.

Imajući ovo u vidu Brian Lack & Company vam skreće pažnju o čemu treba da vodite računa pri izboru mesta za život.

Odredite budžet

Određivanje budžeta je prvi korak. S obzirom da većina mladih parova raspolaže sa ograničenim budžetom morate dobro da razmislite koliko možete da izdvojite za kiriju.

Ukoliko ste, pak, odlučili da kupite nekretninu, proverite koji su uslovi za stambeni kredit. Odnosno, da li ste kreditno sposobni za ovaj poduhvat. Takođe, morate da se odlučite u kojoj ćete valuti uzeti kredit i da li će biti fiksna, varijabilna ili kombinovana kamatna stopa. Zatim, na koliki rok otplate, kao i način na koji ćete biti osigurani.

Zakon o porezu na dodatu vrednost omogućava povraćaj PDV-a onima koji prvi put kupuju stan, te je preporučljivo da se raspitate šta vam je potrebno od dokumentacije za podnošenje zahteva za refundaciju.

Lokacija za tvoj prvi stan

Lokacija igra ključnu ulogu prilikom donošenja odluke o životnom prostoru. Ona mora da ispuni određene kriterijume. Pre svega, u pogledu infrastrukture. Stručnjaci savetuju da obiđete kvart u kom želite da živite kako biste proverili koliko je stan udaljen od marketa, apoteke, ambulante, pa i škole i vrtića, jer sigurno planirate proširenje porodice.

Udaljenost od posla je još jedna od bitnih stavki. Naročito ako ne postoji odgovarajuća linija gradskog prevoza. Pre donošenja konačne odluke obavezno proverite i blizinu velikih saobraćajnica i pruge, jer buka sa njih može da utiče na kvalitet života u stanu.

Da li je tvoj prvi stan uknjižen?

Zbog nedovoljne informisanosti mladi parovi mogu da se, nakon kupovine stana, suoče sa problemom uknjiženja. Odnosno, da njihova nekretnina nije upisana u Katastar nepokretnosti. Morate da znate da jedino uknjiženi stan ima pravni status, te za njega možete uzeti stambeni kredit.

Pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora proverite vlasnički list željenog stana. Na taj način bićete sigurni da nije u susvojini ili zajedničkoj svojini. Ujedno ćete izbeći neprijatnost u slučaju da je vlasnik stavio nekretninu pod hipoteku, a o tome vas nije obavestio.

Kupovina stana u novogradnji ili staroj zgradi?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju mladi parovi.

Za razliku od stanova u novogradnji, koji ne zahtevaju renoviranje, u starim zgradama često su neophodna dodatna ulaganja. Zato proverite stanje fasade, instalacija i drugih građevinskih detalja pre donošanje konačne odluke.

Da biste izbegli greške i nervozu pri potrazi za svojim prvim stanom potražite pomoć stručnog tima Brian Lack & Company. Višegodišnje iskustvo garantuje vam da ćete vrlo brzo u rukama imati ključeve svog stana, a naš tim advokata stoji vam na raspolaganju za sva pravna pitanja.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375