image
09.05.2023.

Kako pronaci idealan studentski stan?

Studentski stan obeležiće novo poglavlje u životu vašeg deteta.

Upis željenog fakulteta je ključni faktor koji određuje ne samo karijeru, već i dalji život. Sav trud i učenje tokom višegodišnjeg školovanja se isplatilo, te sa ponosom vaše dete može da se pohvali da je postiglo odlične rezultate na prijemnom ispitu na fakultetu.

U većini slučajeva polazak na fakultet podrazumeva odlazak iz roditeljskog doma, te sa novootkrivenom slobodom dolazi i više obaveza i odgovornosti. Prva na listi svakako je pronalaženje smeštaja u novom gradu.

S obzirom da je ovo prvi stan u kome će vaše dete živeti samostalno, Brian Lack & Company vam otkriva koje faktore morate uzeti u obzir pri izboru.

Postavite tačno budžet

Pre nego što krenete u potragu morate znati koliko novca možete da izdvojite za studentski stan. Da li postoji mogućnost dobijanja studentske stipendije? Da li se student finansira samostalno ili iz budžeta? Da li će raditi tokom studiranja? Ova i slična pitanja služe kao pomoć za utvrđivanje visine izdvojene sume za kupovinu ili iznajmljivanje stana.

Bitno je napomenuti da cene studentskih stanova u Srbiji variraju u odnosu na grad u kojem se stan iznajmljuje ili kupuje. Stanovi u Beogradu su uglavnom skuplji, za razliku od stanova u drugim gradovima.

Započnite na vreme potragu

U Srbiji postoje 4 univerzitetska grada - Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac. Ipak, najveća koncentracija studenata je u glavnom gradu. Razlog za to leži u činjenici da on obuhvata najširu ponudu fakulteta, ali i mogućnosti za kasnije pronalaženje posla.

Većina budućih studenata čeka septembar kako bi pronašla svoj životni prostor, te dolazi do veće gužve na tržištu nekretnina u prestonici, bez obzira što ono ima bogatu ponudu. Posledica toga može biti suženiji izbor, pa i opasnost od više cene kvadrata u Beogradu. Da biste izbegli ove probleme i situaciju da vaše dete živi u stanu koji mu ne odgovara ili je preskup za vaše finansije stručnjaci savetuju da već sa upisom na fakultet krenete u potragu. U toku leta imaćete dovoljno vremena za potragu, kao i da obiđete stanove koji su ušli u uži izbor.

Preporučljivo je da čitav posao prepustite agenciji za nekretnine, jer će stručni tim u kratkom roku pronaći stan koji ispunjava vaše kriterijume. Ujedno, izbeći ćete opasnost da vas stanodavac prevari ili vas sačekaju dodatni troškovi kada se uselite, koji vam nisu bili naznačeni pri dogovoru.

Odredite kriterijume koje treba studentski stan da ispuni

Lokacija je uvek važan faktor tokom godina studija. Idealna opcija jeste da studentski stan bude u blizini vašeg fakulteta ili centra grada. Ukoliko ne možete da pronađete odgovarajući smeštaj na toj lokaciji vodite računa da kraj u kome će živeti ima dobru saobraćajnu vezu, tj. liniju gradskog prevoza sa delom u kome se nalazi fakultet...

Druga važna karakteristika jeste veličina stana. Garsonjera ili jednosobni stan manje kvadrature biće dovoljan za jednu osobu. U slučaju da će imati cimere obavezno vodite računa da svako ima svoj zasebni prostor u domu.

Još jedna stvar koju morate razmotriti jeste da li želite da iznajmite ili kupite nekretninu. Iako studentski život obično podrazumeva iznajmljivanje, uzmite u obzir i mogućnost kupovine. Neretko nakon studije studenti odlučuju da nastave život upravo u gradu u kom su završili fakultet, te umesto da izdvajate novac za kiriju bolje rešenje je da uložite u sopstveni dom.

Ukoliko se vaše dete priprema za upis na fakultet Brian Lack & Company olakšaće vam posao traženja stana.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375