image
19.07.2023.

Prenos vlasništva stana na dete

Prenos vlasništva stana na dete je čest u našoj zemlji.

Kupovina prvog stana je nešto o čemu maštaju svi. Nakon godina i godina podstanarskog života konačno ste stvorili uslove da imate svoj krov nad glavom. Međutim, vlasništvo nad nekretninom možete steći ne samo kupovinom, već i prenosom od strane roditelja.

U kojim slučajevima se obavlja prenos vlasništva stana na dete otkriva vam Brian Lack & Company.

Prenos vlasništva stana na dete putem nasledstva

Jedan od najčešćih oblika prenosa vlasništva stana jeste nasleđe. Nakon smrti roditelja koji je bio vlasnik stana supružnik, ukoliko je živ, i deca nasleđuju imovinu. Pri čemu supružnik dobija polovinu, a deca drugu polovinu celokupne nekretnine.

Ukoliko je i drugi supružnik preminuo ostavinski postupak se odvija samo između dece. Ostavinski postupak se pokreće po službenoj dužnosti čim se sazna da je neka osoba umrla i tom prilikom utvrđuje se ko je ostavilac, a ko su njegovi naslednici. Takođe, utvrđuje se imovina koja je u vlasništvu preminulog, a biće predmet ostavinskog postupka.

Na zakazanoj raspravi o zaostavštini naslednici su dužni da daju jasnu izjavu da li prihvataju nasleđe ili se odriču nasleđa u korist drugih članova u prvom naslednom redu. Tek kada se utvrdi kome pripada pravo na nasleđe donosi se rešenje o nasleđivanju i ostavinski postupak se okončava.

S obzirom da su u pitanju naslednici u prvom naslednom redu ne plaćaju porez na nasledstvo. Jedino u slučaju da je imovina, po dogovoru, nejednako podeljena među naslednicima, tada onaj ko je dobio više plaća porez na razliku.

Prenos vlasništva stana na dete putem poklona

Prenos vlasništva stana na dete putem poklona vrši se za života roditelja, a preciziran je Ugovorom o poklonu.

Da bi ugovor bio legalan mora se ustanoviti Animus donandi, tj. razlog poklona. To može biti nagradni poklon, poklon zasnovan na moralnoj dužnosti isl. Namera darežljivosti označava da poklonodavac (roditelj) poklanja stan poklonoprimcu (detetu) bez očekivanja nečega zauzvrat. Kao takav ključni je element u ugovoru, jer bez njega nije važeći. Takođe, da bi bio važeći Ugovor o poklonu mora biti potpisan pred javnim beležnikom i registrovan u katastru.

Prenos vlasništva stana na dete ovim putem ima i izvesne nedostatke. Naime, poklanjanje samo jednom detetu može da dovede do spora nakon smrti roditelja. Druga deca mogu pokrenuti sudski postupak ako smatraju da su oštećena ostavinom.

Kao i kod nasledstva, reč je o naslednicima prvog reda tako da se ne plaća porez.

Prenos vlasništva stana na dete Ugovor o doživotnom izdržavanju

Jedan od čestih načina prenosa vlasništva nad nekretninom između roditelja i dece u našoj pravnoj praksi jeste i Ugovor o doživotnom izdržavanju.

Ovo je dvostranoobavezujući ugovor. To znači da se njime davalac izdržavanja obavezuje da izdržava primaoca izdržavanja sve do njegove smrti, a zauzvrat dobija od primaoca izdržavanja pravo svojine nad stanom. Pravo svojine nad nekretninom stiče tek nakon smrti roditelja koji je primalac izdržavanja.

Za razliku od Ugovora o poklonu, stan koji je obuhvaćen Ugovorom o doživotnom izdržavanju ne ulazi u sastav zaostavštine, niti se uzima u razmatranje prilikom utvrđivanja eventualne povrede prava na nužni nasledni deo. Samim tim drugi naslednici ne mogu da pokrenu sudski postupak nad njim.

Kupovina nekretnine preko agencije jedino je sigurna, zato kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku dom koji vam odgovara, a tim pravnika pomoći će vam oko svih pravnih nedoumica, uključujući i pitanja prenosa vlasništva, svojine, susvojine i zajedničke svojine, kao i neophodne dokumentacije za stambeni kredit i povraćaj PDV-a.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375