image
30.03.2023.

Šta je pasivno stanovanje?

Pasivno stanovanje predstavlja jedinstveni koncept života u domu koji je izgrađen prema strogim standardima energetske efikasnosti tako da održava skoro konstantnu temperaturu bez uobičajenih sistema grejanja i klimatizacije. U pitanju je proces projektovanja koji se integriše sa arhitektonskim dizajnom, a kao rezultat ima izgradnju udobnih, ekološki prihvatljivih i pristupačnih kuća i zgrada.

Iako se ovaj koncept vezuje, pre svega, za projektovanja novih stambenih jedinica, može se primeniti i na poslovnim objektima. Takođe, pasivno stanovanje se može postići renoviranjem starih domova.

Kada se pojavilo pasivno stanovanje?

Koncept pasivnog stanovanja, baš kao i zelena arhitektura, smatra najmodernijim dizajnom u građevinarstvu. Zapravo, postoji više decenija.

Ideja je razvijena još 70-ih godina prošlog veka. Kako je u to vreme vladala naftna kriza javila se potreba za pronalaženjem načina smanjivanja potrošnje energenata za zagrevanje stambenog prostora. Tako su Bo Adamson sa Univerziteta u Lundu, u Švedskoj i Wolfgang Feist iz Instituta za stanovanje i životnu sredinu u Nemačkoj razvili standard pasivne gradnje.

Njihov koncept je probuodio interesovanje brojnih naučnika, te je vrlo brzo pokrenuo niz istraživačkih projekata. Da bi se već 1990. godine pojavile prve kuće projektovane u skladu sa pasivnim dizajnom, koje su izgrađene u nemačkom gradu Darmštatu, a klijenti su se uselili već sledeće godine.

Da je, zaista, reč o inovativnom visokoefikasnom konceptu potvrđeno je 1996. godine. Naime, Passivhaus-Institut u Darmštatu je dokazao da pasivno stanovanje donosi 90 odsto uštede u grejanju nego što je bilo potrebno za standardnu novu zgradu u to vreme. Ovo otkriće pokrenulo je razvoj paketa za planiranje i proizvodnju inovativnih komponenti koje su korišćene, posebno prozora i sistema za ventilaciju visoke efikasnosti.

Koji su ključni elementi pasivnog stanovanja?

Da bi zgrada ili kuća imali pasivne perfomanse moraju da ispune određene kriterijume. Najpre, u pogledu grejanja. Energija koja se troši za zagrevanje ne sme biti veća od 15 kVh/m2 stambenog prostora godišnje. Dok ukupna energija potrebna za domaćinstvo, koja uključuje pored grejanja i hlađenje, osvetljenje, fiksne uređaje, ne sme da pređe 60 kVh/m2 stambenog prostora godišnje.

Druga odlika koju pasivno stanovanje mora da zadovolji jeste nepropusnost. Hermetičnost pod pritiskom na 50 Pa mora buti maksimalno 0,6 ACH. Pri čemu se ona proverava na licu mesta.

Životni prostori treba da budu udobni tokom cele godine tako da se toplotni komfor mora postići kako zimi tako i leti sa ne više od 10 odsto radnih sati u datoj godini iznad 25 stepeni Celzijusovih.

Da bi se postigao ovaj nivo performansi primenjuje se inteligentan pasivni dizajn. Odnosno, poštovanje kriterijuma pasivne gradnje uz maksimalnu iskorišćenost prednosti okruženja, posebno u iskorišćnosti sunca i hlada.

Koje su prednosti pasivnog stanovanja?

Pasivni dom donosi oko 90 odsto manje potrošnje energije za grejanje i hlađenje i do 75 odsto manje ukupne potrošnje energije u poređenju sa klasično građenim objektima.

Osim nižih troškova života, pasivno stanovanje karakteriše i izuzetni komfor. Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru je bolji, čime je zaštićeno zdravlje stanara. Ujedno, smanjena je spoljašnja i unutrašnja buka jer je visok nivo izolacije, te ovi domovi opravdano nose epitet mirne oaze.

Ukoliko ste odlučili da iznajmite ili kupite nekretninu kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku dom kakav želite, dok će vam naši advokati pomoći u vezi svih pravnih pitanja, uključujući i dokumentaciju za povraćaj PDV-a i stambeni kredit.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375