image
20.11.2023.

Stvari koje treba uraditi prilikom useljenja u novi stan - 5 korisnih saveta

Novi stan je san svih ljudi.

Bez obzira da li ste iznajmili ili kupili nekretninu, jedno je sigurno - početak života u novoj sredini je neverovatno uzbudljiv. Istovremeno je i neverovatno iscrpljujuć. Posao selidbe nije nimalo lak. Čak i kada ga prepustite profesionalcima morate voditi računa o svakom, pa i najmanjem predmetu iz starog doma. Morate se zaputi i u kupovinu novih komada nameštaja koji će krasiti vaš novi stan.

Međutim, ne treba zaboraviti da preseljenje podrazumeva veliku količinu odgovornosti. Zato vam Brian Lack & Company daje savete na šta treba da obratite pažnju pri useljenju u novi stan.

Zamenite brave

Ako ste kupili stan koji je imao prethodne vlasnike, možda su oni predali sve ključeve koji su bili u njihovom posedu prilikom zatvaranja. Ali šta je sa ključevima koje su pozajmili, recimo, komšiji, prijatelju ili bivšem? Nikada nećete saznati da li su svi ključevi vraćeni ili postoji još neka kopija kod nepoznate osobe.

Imajući ovo u vidu stručnjaci savetuju da po useljenju odmah promenite brave.

Ako iznajmljujete stan, proverite kod stanodavca pre nego što napravite ovu vrstu promene. Nije redak slučaj da sam stanodavac promeni brave čim se stanar iseli. Takođe, preporučuje se da za svaki slučaj zatražite da vam bravar izradi dodatne ključeve. Kopiju dajte prijatelju ili rođaku od poverenja koji živi u blizini.

Da biste učinili vaš novi stan bezbednim obavezno proverite prozore. Uverite se da se otvaraju i zatvaraju na način na koji bi trebalo da rade.

Osigurajte svoj novi dom

Osećati se bezbedno u svom domu je najvažnije. Istraživanja pokazuju da može uticati na to koliko brzo se vi i vaša porodica prilagođavate novom okruženju.

Kupovina stana u novogradnji obično podrazumeva i visok stepen zaštite. Ipak, za dodatnu sigurnost instalirajte sistem kamera u svom stanu.

Ukoliko dom nije opremljen bezbedonosnim sistemom, pobrinite se da se nađe prvi na listi stvari koje treba da uradite prilikom useljenja.

Promenite svoju poštansku adresu

Kada se preselite u svoj novi stan, nemojte da zaboravite da promenite adresu u svim institucijama. Banka, elektrodistribucija, vodovod, mobilni operater  - samo su neke od njih koje treba da obavestite o promeni životne sredine. Time ćete osigurati da vam svi računi stižu na novu adresu. Samim tim neće biti kašnjenja u plaćanju.

Adresu novog doma treba da prosledite i prijateljima i rođacima kako ne biste propustili pozivnice za važne događaje poput venčanja, rođendana i godišnjica.

Zamenite baterije detektora dima

Čim se uselite, zamenite sve baterije na detektorima dima novima. Na taj način bićete sigurni da oni pravilno rade. Ujedno, izbeći ćete da vas iznenada probudi neprijatni zvuk detektora dima kada se baterije isprazne.

Upoznajte komšiluk

Sada kada ste se smestili u svoj novi stan, na vašoj listi preostaje još jedna stvar, a to je upoznavanje sa nekim od komšija.

Bilo da kucate na pojedinačna vrata da biste se pozdravili ili ste odlučili da se predstavite pismom u poštanskom sandučetu - prijatljeski odnos sa komšijama je veoma bitan. Na kraju krajeva, to su osobe koje ćete viđati iz dana u dan, i sigurno ćete ceniti da svakodnevno vidite na njihovim licima prijateljski osmeh.

Ukoliko ste odlučili da kupite novi stan kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će dom koji ispunjava sve vaše kriterijume. Dok će vam naši advokati pomoći oko svih pravnih pitanja, uključujući i dokumentaciju za povraćaj PDV-a, stambeni krediti i subvencije za kupovinu stana.

 

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375