image
26.06.2023.

Kupovina nekretnine za strance u Srbiji

Kupovina nekretnine za strance u Srbiji zahteva poštovanje izvesne pravne procedure.

Beograd na vodi, moderni putevi, nova železnica i privredni napredak doveli su do razvoja glavnog grada naše zemlje. Beograd iz godine u godinu sve više postaje moderan, kosmopolitski grad, koji poprima odlike svetskih metropola.

Razvoj prestonice podstiče razvoj drugih krajeva, te ne čudi što raste broj inostranih kompanija koje otvaraju svoja predstavništa kod nas. Sa njima dolazi ne samo strani kapital, već i inostrani državljani koji zbog posla započinju život u Srbiji. Dobar obrazovni sistem, po kome smo poznati ne samo u regionu, već širom sveta, uz povoljne uslove života, povećava zainteresovanost i stranih studenata za školovanje u našoj zemlji. Mnogi od njih žele da kupe kuću ili stan kako bi izbegli mesečno izdvajanje novca za kiriju. Imajući to u vidu Brian Lack & Company otkriva šta je sve potrebno da bi se obavila kupovina nekretnine za strance u Srbiji.

Ko može da kupuje nekretnine u Srbiji?

Pravo svojine na nepokretnosti u Srbiji imaju strana lica čije su države zaključile bilateralni sporazum  sa našom zemljom. Ovaj sporazum predstavlja ugovornu uzajamnost, tj. reciprocitet. To znači da strani državljani mogu da kupuju nekretnine kod nas, baš kao što naši građani mogu da kupuju nekretnine u tim stranim zemljama. Pri čemu ova odgovornost može biti izričito dogovorena ili se primenjuje putem klauzule najpovlašćenije nacije. To su sledeće države: Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kraljevina Holandija i Japan.

U pogledu ostalih država sa kojima uzajamnost nije ugovorena, Ministarstvo pravde je, na osnovu zakonskih propisa odnosnih država kojima je regulisana ova materija, utvrdilo postojanje uzajamnosti sa mnogim državama i to :

Argentina, Australija, Austrija, Bahrein, Belize, Belgija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Britanska Devičanska Ostrva, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Dominikanska Republika, Egipat, Izrael,Iran,Irska, Italija,Japan,Jermenija, Južnoafrička Republika, Jordan, Republika Kazahstan, Kanada, Kina, Kipar, Liban, Letonija, Litvanija, Lihtenštajn, Luksemburg, Mađarska, Malta, Maroko, Meksiko, Moldavija, Nemačka, Novi Zeland, Norveška, Panama, Peru, Poljska, Portugalija, Ruska Federacija,Rumunija, Sjedinjene Američke Države, Singapur, Sirija, Slovačka, Slovenija, Turska,Uzbekistan,Ukrajina, Finska, Francuska, Holandija. Hrvatska, Crna Gora, Češka, Švajcarska, Konfederacija Švedska, Španija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Azerbejdžan, El Salvador, Katar, Kuba, Senegal, Jemen, Gruzija.

Da biste bili sigurni da možete da ostvarite nesmetano pravo svojine kod nas neophodno je da proverite da li je vaša država jedna od 73 sa kojima Srbija ima potpisan bilateralni sporazum. 

Ukoliko ne može da se primeni pravilo reciprociteta kupovina nekretnine za strance u Srbiji moguća je otvaranjem firme. Naime, u tom slučaju fizičko lice ne može da stekne pravo svojine na nepokretnostima, ali može da osnuje firmu bez ograničenja i na osnovu obavljanja delatnosti da poseduje nekretninu.

Postupak kupovine nekretnine u Srbiji od strane inostranog državljanina

Stručnjaci savetuju stranim licima da je najbolje da angažuju advokata za sklapanje kupoprodajnog ugovora ili izaberu agenciju za nekretnine koja ima tim pravnika. Na taj način izbeći će sve nedoumice, ali i rizik od prevare.

Nakon sklapanja ugovora isti mora biti solemnizovan, tj. overen kod nadležnog javnog beležnika na teritoriji gde se nalazi nekretnina. Solemnizacijom se ugovorne strane upoznaju sa svojim pravima i obavezama.

Sledeći width="100%" height="281px"style="border: 4px solid #1b6b6f; padding: 5px;" korak je realizacija kupoprodajnog ugovora. Ona podrazumeva uplatu ugovorenog iznosa na račun prodavca. Ukoliko je vrednost nekretnine niža od 10.000 evra moguće je obaviti i gotovinsko plaćanje. Prema Zakonu o deviznom poslovanju, inostrani državljani imaju pravo na stambeni kredit, bilo u dinarima, bilo u devizama.

Obaveza prodavca je da kupcu da dozvolu za upis u katastar i preda mu ključeve nekretnine.

Upis u Katastar nepokretnosti

Uplatom novca na račun prodavca nije završena kupovina nekretnine za strance u Srbiji. Neophodan je upis u registrar Službe za katastar nepokretnosti. Zahtev za upis u ime kupca podnosi javni beležnik koji je obavio solemnizaciju ugovora, a nadležna služba Katastra donosi Rešenje kojim se dozvoljava upis prava svojine na kupljenoj nekretnini.

Još jedna obaveza kupca jeste plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava. Poreska stopa iznosi 2,5% od tržišne vrednosti nepokretnosti, a poresku prijavu, takođe, podnosi javni beležnik nadležnom poreskom organu.

Ukoliko ste odlučili da kupite nekretninu u Srbiji kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku ono što želite, a tim pravnika pomoći će vam oko svih pravnih pitanja.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375