image
08.02.2024.

Kupovina nekretnine u Srbiji - Da li se isplati ulaganje?

Kupovina nekretnine u Srbiji uvek je aktuelna tema, koja privlači pažnju mnogih.

Ulaganje u nekretnine je jedan od najpopularnijih vidova investiranja u našoj zemlji, kako za fizička, tako i pravna lica. Iako je potražnja za ovom investicijom konstantna, poslednjih godina beleži neverovatni rast.

Kao posledica Covid-19 pandemije usledila je ekonomska kriza koja je dovela do naglog porasta ne samo cene kvadrata, već i prometa. S obzirom da su Federalne rezerve, u cilju smanjenja inflacije, povećale stopa na hipoteke, smanjio se udeo onih koji kupuju na stambeni kredit. To znači da je većina nekretnina kupljena za gotovinu, što dodatno budi interesovanje.

Godina 2022. bila je rekordna za prodaju nekretnina. Dok je u 2023. zabeležen blagi pad, usled stabilizacije tržišta. Zbog toga mnogi postavljaju pitanje da li je kupovina nekretnine u Srbiji trenutno isplativo ulaganje.

Odgovor vam daje Brian Lack & Company.

Očuvanje kapitala

Kupovina kuće ili stana smatra se boljom upotrebom vašeg novca od iznajmljivanja, u smislu ulaganja. Iznajmljivanjem ne gradite svoj budžet, jer morate da izdvajate mesečnu zakupninu. Vaš novac ide direktno stanodavcu, bez da se vlasnički udeo gradi tokom vremena.

Sa druge strane, ulaganje u sopstvenu nekretninu je odličan način da se izgradi kapital, koji se može koristiti za finansiranje drugih investicija. Naime, vlasnici koji imaju akumulirani kapital mogu refinansirati svoju hipoteku i povući deo svog kapitala kao neoporezivu gotovinu. Taj iznos mogu iskoristiti za renoviranje i uređenje doma, konsolidaciju duga, finansiranje kupovine novog stana ili drugih ciljeva.

Redovni prihodi

Kupovina nekretnine u Srbiji kao vid ulaganja najvećim delom ima za cilj kasnije iznajmljivanje. Na taj način se obezbeđuje dugoročan, pasivan prihod.

Bez obzira što je promet na tržištu nekretnina zabeležio blagi pad, istraživanja pokazuju da je ovo i dalje jako isplativ posao.

Poslednja sprovedena studija potvrdila je da je tražnja za iznajmljivanjem veoma visoka. Zapravo, više od 70 odsto zajmodavca je prijavilo povećanu potražnju za iznajmljivanjem. Odnosno, nivo potražnje se povećao čak 3 puta u odnosu na prethodne 3 godine.

Rastući trend se očekuje i u narednom periodu. Posebno kada se zna da nekretnine imaju tendenciju da održe kupovnu moć kapitala tokom visokih stopa inflacije. Pri čemu prenose deo inflatornog pritiska na zakupce i inkorporirajući deo inflatornog pritiska u obliku apresijacije kapitala.

Imajući ovo u vidu sada je pravi trenutak za kupovinu nekretnine radi iznajmljivanja.

Kupovina nekretnine u Srbiji za diversifikacija portfolija

Još jedna prednost ulaganja u nekretnine je njen potencijal diverzifikacije. Nekretnine imaju nisku, a u nekim slučajevima i negativnu, korelaciju sa drugim glavnim klasama imovine. Samim tim kupovinom nekretnine smanjuje se volatilnost portfolija i rizik od ulaganja u drugu investicionu imovinu.

Bolji uslovi kupovine

Da je sada pravo vreme za kupovinu nekretnine pokazuje i visina kamatne stopa, koja je niža od 8 odsto.

Ukoliko se ovaj trend nastavi može se očekivati priliv hipotekarnih proizvoda ispod 5 odsto. Ukoliko uzmemo u obzir i pad cena nekretnina, uslovi za kupovinu nekretnine su bolji nego poslednje 2 godine. Time se stvara i bolja osnova za veći novčani priliv prilikom iznajmljivanja.

Ukoliko ste odlučili da svoj kapital investirate u nekretninu Srbiji Brian Lack & Company vam u tome može pomoći.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375