image
03.04.2024.

Ulaganje u komercijalne ili stambene nekretnine?

Ulaganje u komercijalne ili stambene nekretnine? Pitanje koje postavlja sve veći broj investitora.

Investicija u nekretnine u 2024. godini je jedna od najmudrijih odluka, jer donosi brojne prednosti. Ušteda poreza, posedovanje vredne imovine, očuvanje bogatstva - samo su neke od pogodnosti koje dobijaju investitori u nekretnine. Ipak, najznačajnija jeste mogućnost ostvarivanja ogromne dodatne zarade.

Izdavanje nekretnine donosi pasivni prihod. Takav prinos ne čini samo trenutnu finansijsku stabilnost, već i obezbeđenu budućnost. Za razliku od tržišta kapitala, ne morate da brinete o brzim promenama na tržištu nekretnina. Samim tim je smanjen i rizik od ulaganja.

S obzirom da tržište nekretnina nudi različite mogućnosti Brian Lack & Company vam otkriva da li je bolji izbor ulaganje u komercijalne ili stambene nekretnine.

Šta su komercijalne, a šta stambene nekretnine?

Pre nego što krenete u razmatranje da li vam više odgovara ulaganje u komercijalne ili stambene nekretnine morate znati šta podrazumevaju ovi pojmovi.

Komercijalne nekretnine su one nekretnine koje se koriste isključivo u poslovne svrhe. Tu spadaju poslovne zgrade, maloprodajni prostori, industrijska skladišta, hoteli i još mnogo toga.

Stambene nekretnine su nekretnine koje su namenjene za svakodnevni život ljudi. One uključuju kuće i stanove.

Prednosti ulaganja u komercijalne nekretnine

Komercijalne nekretnine obično nude znatno veći prihod od zakupa u poređenju sa stambenim nekretninama. Preduzeća su spremna da plate premiju za atraktivne lokacije koje mogu privući kupce i klijente. Ovaj povećani prihod od zakupa doprinosi jačem novčanom toku i potencijalno bržem povratu investicije.

Zakupi komercijalnih nekretnina imaju tendenciju da budu duži od zakupa stambenih objekata. Često su u trajanju od nekoliko godina. Stabilnost u uslovima zakupa obezbeđuje konzistentan tok prihoda, smanjujući neizvesnost povezanu sa prometom.

Iznajmljivanje nekretnine u poslovnom svetu znači visok nivo profesionalizma. Naime, zakupci imaju interes da održavaju imovinu kako bi privukli svoje kupce, te ne morate da brinite o šteti na imovini nakon prekida zakupa.

Još jedna prednost jeste veća mogućnost diverzifikacije. Komercijalne nekretnine obuhvataju širok spektar tipova imovine. Ova raznolikost vam daje priliku da ulaganje u nekretnine proširite kako biste diverzifikovali svoj investicioni portfolio.

Prednosti ulaganja u stambene nekretnine

Stambene nekretnine su najpopularnija opcija ulaganja u nekretnine. Razlog za to leži u doslednoj potražnji. Bez obzira na ekonomske prilike, ljudima će uvek biti potreban dom. Zbog toga ova investicija donosi stabilan prihod. Ujedno, daje širinu u pogledu iznajmljivanja.

Iako su stambene nekretnine namenjene za život, možete ih izajmljivati i poslovnim zakupcima. Poslednjih godina mnoge kompanije se odlučuju za stan kao poslovni prostor. Na taj način se proširuje ciljna grupa investitora.

Pored velike potražnje, ove nekretnine karakteriše i jednostavnije upravljanje u poređenju sa komercijalnim. Zakup stanova je obično kraći, a odnosi sa stanarima su manje složeni, čineći svakodnevno upravljanje manje zahtevnim.

Ulaganje u dobro locirane stambene nekretnine u rastućim četvrtima jeste potencijal za kasnije povećanje zakupa. Takođe, stvara uslove za dugoročno investiranje.

Poput komercijalnih nekretnina, stambeni objekti nude poreske olakšice. Odbici kamata na hipoteku, odbici poreza na imovinu i amortizacije mogu pomoći u smanjenju vaše poreske obaveze. U slučaju da je ovo prva nekretnina u vašem vlasništvu imate i mogućnost ostvarenja povraćaja PDV-a.

Bez obzira da li ste se odlučili za ulaganje u komercijalne ili stambene nekretnine kontaktirajte Brian Lack & Company. Naši agenti pronaći će nekretninu koja u potpunosti odgovara vašim uslovima. Dok će vam tim advokata pomoći oko svih pravnih pitanja.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375