image
17.10.2023.

Zašto se potpisuje Ugovor o posredovanju sa agencijom za nekretnine?

Ugovor o posredovanju je neophodan prilikom angožovanja agencije za nekretnine.

Nakon više godina čekanja imaćete priliku da uživate u domu kakav ste oduvek želeli. Međutim, radost i uzbuđenje zbog kupovine nekretnine često prate i strepnje i sumnja da će sve proteći kako treba.

S obzirom da je ulaganje u novi životni prostor najveća investicija svakog od nas, obavezna je pravna zaštita tokom celokupnog procesa. Ona ne podrazumeva samo izbor prave agencije za nekretnine, već i potpisivanje ugovora sa njom.

Šta je Ugovor o posredovanju?

Ugovor o posredovanju predstavlja pravni akt kojim se posrednik obavezuje da dovede u vezu sa nalogodavcem treću stranu koja bi s njim pregovarala o sklapanju posla. Odnosno, realizaciji kupoprodaje ili iznajmljivanja nekretnine. Za tu uslugu nalogodavac je obavezan da isplati posredničku proviziju.

Ugovorom se definišu ne samo prava i obaveze ugovornih strana, već i uslovi i trajanje obaveze.

Prema formi obaveze, može biti klasičan i ekskluzivan. Klasičan ugovor omogućuje agenciji oglašavanje i prodaju/iznajmljivanje nekretnine u ime vlasnika. Takođe, vlasnik to može učiniti i samostalno ili posredstvom drugih agencija.

Sa druge strane ekskluzivan, tj. isključiv ugovor znači da ste odredili samo jednog agenta koji će biti vaš posrednik sa kupcima, ali i drugim agencijama.

Zašto je važan Ugovor o posredovanju?

Prema Zakonu o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti Ugovor o posredovanju je obavezan. On predstavlja zakonsku osnovu za obavljanje posredničke delatnosti, te agencija mora sa svakim klijentom da sačini ovaj ugovor. Dužna je i da arhivira sve sklopljene ugovore, kao i da vodi Posrednički dnevnik. U protivnom, dolazi do kršenja Zakona, što može dovesti do ozbiljnih posledica.

Ugovor o posredovanju štiti klijenta od brojnih faktora. Naime, Zakonom agencije za nekretnine su osigurane od profesionalne odgovornosti. Iznos osiguranja je minimalno 15.000 eura, obračunato u dinarskoj protivvrednosti, po jednom osiguranom slučaju ili ukupno minimalno 45.000 eura za sve zahteve za odštetu u jednoj godini. Šta to znači za klijenta?

Ukoliko agencija ne ispuni svoje ugovorne obaveze imate pravo da naplatite novčani iznos u vidu nadoknade štete od osiguravajuće kuće kod koje je agencija osigurana. Ovo pravo ne možete ostvariti ako nemate potpisan ugovor, bez obzira koliku ste štetu doživeli.

Odredbe Ugovora o posredovanju

Ugovor o posredovanju mora, pre svega, da sadrži osnovne podatke ugovornih strana. Dakle, naziv agencije za nekretnine, adresu, PIB i matični broj. Zatim, ime i prezime, adresu i JMBG nalogodavca.

Nakon toga se definiše predmet ugovora i slede ugovorne obaveze.

Pored procene tržišne vrednosti nepokretnosti, oglašavanja predmeta ugovora i prezentovanja zainteresovanim strankama, agencija mora da učestvuje u pregovorima u ime nalogodavca. Njene obaveze obuhvataju i obezbeđivanje advokatskih usluga, overu predugovora i ugovora i praćenje transfera novca.

Nalogodavac je u obavezi da agenciji obezbedi svu potrebnu dokumentaciju, uključujući imovinsko-pravnu, projektnu, tehničku, urbanističku, građevinsku. Neophodno je da jasno i nedvosmisleno saopšti uslove prodaje, kao i da pruži istinite informacije o nepostojanju spora ili prava trećih lica. Na kraju, treba da izmiri dugovanja prema posredniku.

Ukoliko ste odlučili da kupite ili prodate nekretninu kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata poseduje vrhunsko znanje i višegodišnje iskustvo na tržištu nekretnina. Dok će vam naši advokati pomoći oko svih pravnih pitanja, poput stambenog kredita, povraćaja PDV-a, subvencija za kupovinu stana islično.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375