image
02.12.2022.

Stanovi na Dedinju - Prednosti života u jednom od najelitnijih delova Beograda

Stanovi na Dedinju su veoma traženi na tržištu nekretnina.

Na prostoru od Topčiderskog brda južno prema Banjici, zapadno od Banjičke šume, istočno od doline Topčiderske reke i na severu do Senjaka, Mostara i Prokopa smestilo se jedno od najstarijih i najeskluzivnijih naselja Beograda.

U prošlosti kao naziv su se pominjali Dedija, Mala Dedija i Dedina, te tačnih podataka odakle potiče ime Dedinje nema. Prema jednog grupi istoričara dolazi od imena „dede“, koji je korišćen za starešinu tekije, tj. muslimanskog manastira. Toj teoriji doprinosi i činjenica da je na ovom prostoru u 16. veku jedna od beogradskih tekija imala svoje vinograde. Prema drugim navodima naziv je srpskog porekla i potiče od „dedinog brda“.

Iako danas odiše luksuzom, Dedinje je u davna vremena bilo prekriveno vinogradima, voćnjacima i njivama. Širenje naselja počinje nakon Prvog svetskog rata, naročito posle izgradnje vile Karađerđevića. To je podstaklo bogate trgovce, bankare, političare i drugi ugledne Beograđane da izaberu ovaj kraj za život.

Po završetku Drugog svetskog rata pojavili su se i prvi stanovi na Dedinju koji su doneli moderniji stil.

Otmeno naselje koje okuplja elitu

Život na Dedinju je po mnogo čemu poseban. Pre svega, po impresivnoj arhitekturi koju ovde možete videti.

Predratne vile, koje često nose nazive po prvim vlasnicima, krasi izuzetni dizajn, koji i danas privlači pažnju. Pojedine od njih, poput Škarine vile, koja je pripadala inženjeru Rihardu Škarki, vile Stevke Milićević i vile Olge Mos imaju veliku arhitektonsku vrednost, te su zaštićene kao spomenici kulture.

Pored vila od kojih zastaje dah, Dedinje je i centar kraljevskog kompleksa, kao i ništa manje fascinantnih ambasada i rezidencija ambasadora.

Zapravo, gde god se okrenete naići ćete na raskošni objekat koji se svojim karakteristika izdvaja od drugih.

Stanovi na Dedinju smešteni u oazi zelenila

Dedinje nije samo najelitnije naselje, već i jedan od zelenijih krajeva glavnog grada.

Prema mišljenju mnogih najlepši park grada je Topčiderski, a nalazi se upravo na Dedinju. Idejno rešenje dali su eminentni slikari i arhitekte koje je angažovao knez Miloš Obrenović. Uređen u stilu engleskih parkova, obiluje zanimljivim stazama, česmama, bogatim rastinjem i platanima. Krase ga i jezero, potok i fontana.

Drugi veliki park u ovom naselju je Hajd, nastao po istoimenom londonskom parku. U njemu se nalaze uređene staze za trčanje, šetnju, rekreaciju i fitnes. Dok centralni deo zauzimaju drvoredi platana.

Čak i ako se ne zaputite u park, dovoljno je da prošetate ulicama Dedinja. Drvoredi jablana i javora stvoriće osećaj pravog raja prirode.

Stanovi na Dedinju su epicentar kulture

Dedinje ima veliki kulturni i istorijski značaj ne samo za Beograd, već za čitavu Srbiju.

Pored kraljevskog kompleksa koji obuhvata Stari i Beli dvor, crkvu Svetog apostola Andreja Prvozvanog i mnoštvo paviljona, ovde se nalazi i Muzej istorije Jugoslavije, čiju postavku čini zbirka primenjene likovne umetnosti, etnološka zbrika, arheološka zbrika, kao i zbirka štafeta i odlikovanja Josipa Broza Tita.

Zatim, tu je i Kuća cveća i čuvena vila Mir, poznata kao Ovalna zgrada koja i danas nosi epitet najlepše građevine Beograda.

Kupovina nekretnine preko agencije je jedina sigurna investicija, zato kontaktirajte Brian Lack & Company.

Naši agenti pronaći će dom kakav ste oduvek želeli, a tim advokata pomoći će vam oko svih pravnih pitanja, uključujući i ona vezana za stambeni kredit, povraćaj PDV-a i subvencije za kupovinu.

 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375