image
20.06.2023.

Prednosti kupovine stana u izgradnji

Prednosti kupovine stana u izgradnji su brojne.

Kupovina stana je jedna od najvažnijih odluka. Nakon godina stanovanja u iznajmljenim prostorima ili zajedničkog života sa roditeljima konačno možete da priuštite sopstveni dom, te ne čudi što je ovaj trenutak praćen radošću i slatkim nestrpljenjem. Međutim, donosi i niz strepnji i neizvenosti sa kojima se morate suočiti.

Koja je najbolja lokacija u gradu? Da li mogu da kupim dupleks? Koje pogodnosti pruža život u kondominijumu? Da li ispunjavam uslove za stambeni kredit? Samo su neka od pitanja koja postavljaju svi oni koji su odlučili da kupe nekretninu. Ipak, jedno od najčešćih jeste izbor gradnje, odnosno kupovine stana koji se gradi ili već izgrađenog objekta.

Imajući ovo u vidu Brian Lack & Company vam otkriva koje su prednosti kupovine stana u izgradnji.

Niža cena po kvadratu

Jedna od najvažnijih prednosti kupovine stana u izgradnji, koju ističu svi kupci, jeste niža cena. Istraživanja pokazuju da razlika u ceni između imovine koja je spremna za useljenje i imovine u izgradnji može da varira između 10 i 30 odsto. Pod uslovom da su lokacija, površina, tip nekretnine i graditelj isti. Složićete se, ova razlika nije zanemarljiva, naročito ako ne žurite sa useljenjem.

Kako izgradnja nekretnine napreduje, raste i njena cena, te stručnjaci savetuju da se što ranije odlučite na kupovinu, jer će kupoprodajna cena stana biti povoljnija. Takođe, postoji mogućnost plaćanja na rate kako teče gradnja, kao i popusta koji često daju investitori.

Mogućnost učestvovanja u dizajnu enterijera

Stan u izgradnji donosi pogodnost i u pogledu dizajna. Naime, imate mogućnost da modifikujete raspored prostorija ukoliko vam ne odgovara kako je to predviđeno arhitektonskim planom. Čak možete da uklonite sve pregradne zidove kako biste dobili open space prostor.

Investitori nude opciju i prilagođavanja funkcionalnih karakteristika, te možete učestvovati u izboru materijala, stolarije, pločice, pa i u rasporedu sanitarnih čvorova i utičnica.

Zahvaljujući ovoj mogućnosti ne samo da ćete dobiti dom koji je u potpunosti prilagođen vašem stilu života, već nećete morati da izdvajate dodatno novac za preuređenje, kao u slučaju kupovine potpuno izgrađenog stana.

Ušteda životnih troškova

Kupovina stana u izgradnji znači dobijanje doma koji je izgrađen po najnovijim trendovima i sa najsavremenijim materijalom. Ova karakteristika je posebno naglašena kada je u pitanju energetska efikasnost, koju mnogi stanovi u starim zgradama nemaju.

S obzirom da poseduje dobru spoljašnju i unutrašnju izolaciju, kao i fasadu, koja je vodopropusna i vetropropusna, stan u izgradnji vam obezbeđuje manju potrošnju električne energije. Samim tim i uštedu u troškovima.

Nema potrebe ni za izdvajanjem novca za održavanjem, jer je sve u njemu potpuno novo. Za kupovinu stana direktno od investitora dolazi dodatna pogodnost. Prema Zakonu investitor je obavezan da kupcu stana u izgradnji da petogodišnju garanciju na građevinske i zanatske radove, kao i na instalacije i ugrađenu opremu.

 Prednosti kupovine stana u izgradnji u povraćaju PDV-a

Kupovina stana u izgradnji nosi i pogodnost u vidi povraćaja PDV-a, koji iznosi 10 odsto od iznosa kupoprodajne cene. Morate znati da za povaraćaj poreza na dodatu vrednost imate pravo samo ukoliko nemate u svojini nekretninu na teritoriji Republike Srbije u periodu od 1. jula 2006. godine do dana overe Ugovora o kupoprodaji. Refundacija se vrši do površine 40 m2. U slučaju da će u njemu živeti i drugi članovi porodice iznos se povećava za 15 m2 po svakom članu.

Ukoliko ste odlučili da kupite stan u izgradnji kontaktirajte Brian Lack & Company. Naši agenti pronaći će dom kakav želite, a tim advokata pomoći će vam oko svih pravnih pitanja.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375