image
03.02.2023.

Modern farmhouse stil

Modern farmhouse stil poslenjih godina privlači pažnju, te se opravdano našao na listi 5 najpopularnijih stilova uređenja enterijera za 2023. godinu.

U skladu sa imenom, ovaj stil vuče korene iz američkih seoskih kuća, tzv. farmi, koje su se pojavile u 18. veku. Mada pojedini stručnjaci ističu da inspiracija za njegov nastanak dolazi iz tradicionalne farme koja je bila zastupljena u Evropi u 16. i 17. veku.

Domovi poljoprivrednika toga doba nisu bili veliki, jer su oni veći deo svog vremena provodili radeći napolju, a tek uveče su se vraćali kući da prespavaju. Tokom godina menjale su se njihove potrebe, pa i svest, te je jednostavna seoska kuća evoluirala u poseban stil dizajna.

Iako postoji više decenija, modern farmhouse stil svoju popularnost duguje emisiji Fixer Upper, koju vode Chip i Joanna Gaines. Ovaj bračni par poseduje građevinsko - dizajnersku kompaniju, te svoje ideje iz posla rado dele sa publikom širom sveta. Koristeći određene tradicionalne elemente seoske kuće, kao što su izložene grede, ali sa savremenim nadogradnjom, poput modernih uređaja i stilizovanih drvenih podova - Gaines su moderno farmersko uređenje doma približi mnogima.

Zašto je modern farmhouse stil popularan?

Reč „farmhouse“ mnogima je prva pomisao na klasičan rustikalni izgled, pomalo eklektičan i bez jakih dizajnerskih niti. Međutim, moderni farmhouse stil je mnogo više od tradicionalnog seoskog domaćinstva. On koristi osnovne vintage elemente, dodajući elegantne glatke linije, brušeni metal i neutralne palete tako da predstavlja spoj senzibiliteta seoskog šika i oštrog, savremenog dizajna.

Zahvaljujući ovoj jedinstvenoj kombinaciji imaćete pravu oazu mira daleko od spoljašnjeg sveta, ali prijatnog enterijera sa slojevima, šarama i bojama u modernoj formi. Zapravo, on slavi istorijsko, podsećajući nas na jednostavnija vremena, a opet ne primoravajući nas da se odreknemo nijednog od elemenata savremenog načina života na koje smo navikli.

Imajući ovo u vidu ne čudi što se modern farmhouse stil često opisuje ne kao stil u opremanju doma, već kao stil života, jer akcenat stavlja na ono što je najvažnije - funkcionalnost.

Kako postići modern farmhouse stil?

Jedan od najlakših načina da postignite ovaj stil u enterijeru jeste da krenete od boja. Slojevi bele, krem, svetlije sive i drugih neutralnih boja čine osnovnu paletu. Oni pružaju svežinu prostoru, ali da biste postigli efekat modernog stručnjaci savetuju da dodate kontrastne boje. Idealni izbor su prirodni zeleni tonovi, plavi i terakota. Ukoliko želite dašak ženstvenosti unesite ružičaste i nijansu žalfije. Slobodno se „igrajte“ i sa crnom bojom koja je savršena suprotnost oštroj beloj i stvara izbalansiranu pozadinu za tepihe i nameštaj.

Rustično drvo je vodeći materijal, ali je neophodno da ga stilizujete modernim materijalima. Ključ za postizanje modern farmhouse stila uključuje mešanje elemenata iz industrijskog (loft) stila, poput velikih metalnih svetiljki, uređaja od nerđajućeg čelika sa drvetom u obliku grubo tesanih podova, polica neobrađenih ivica ili klasičnog trpezarijskog stola seoske kuće.

Modern farmhouse stil je često u vidu open space prostora sa zasvođenim plafonima, dok prozore karakteriše odsustvo teških zavesa. Na taj način je omogućeno da se unese više prirodnog svetla i vizuelno da se prošire prostorije.

S obzirom da ovaj stil akcenat stavlja na udobnost nemojte da zaboravite da dodate detalje koji stvaraju toplu atmosferu. Ipak, vodite računa da budu od prirodnih tkanina. Takođe, obratite pažnju da ne prenatrpate prostor ukrasnim komadima, jer je modern farmhouse stil sinonim za jednostavnost.

Ukoliko ste odlučili da kupite ili iznajmite nekretninu kontaktirajte Brian Lack & Company. Naš tim agenata pronaći će u kratkom roku dom kakav želite, dok će vam naši advokati pomoći u vezi svih pravnih pitanja, uključujući i dokumentaciju za povraćaj PDV-a i stambeni kredit.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375