image
04.04.2023.

Fiksna ili varijabilna kamatna stopa prilikom uzimanja stambenog kredita?

Fiksna ili varijabilna kamatna stopa? Pitanje koje postavljaju svi koje se odluče da nekretninu kupe preko stambenog kredita.

Kupovina kuće ili stana prema mišljenju mnogih je jedna od najvažnijih životnih odluka. Ne samo da ćete sebi i svojoj porodici obezbediti krov nad glavom, već ćete imati dom kakav ste oduvek sanjali. Nema više strepnje oko povećanja kirije, neizvesnosti koju iznajmljivanje nekretnine donosi, pa i nemogućnosti da svoj prostor uredite kako želite.

Posedovati svoju nekretninu ne može se ni sa čim uporediti. Međutim, pre nego što krenete u potragu za domom iz snova, morate odrediti budžet. Upravo je ovo jedan od ključnih faktora koji utiče na izbor nekretnine. Srećom, banke daju mogućnost uzimanja kredita tako da možete obezbediti sredstva za kupovinu.

Stambeni kredit je namenski kredit i spada u posebnu kategoriju dugoročnih kredita, koji se odobrava za kupovinu stana ili kuće, kao i za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i adaptaciju stambenog objekta.

S obzirom da uzimanje kredita donosi i pitanje kamatne stope, Brian Lack & Company vam daje objašnjenje za ovaj stručni termin.

Šta je kamatna stopa?

Kamatna stopa predstavlja cenu koja se plaća za korišćenje sredstava banke. Prema promenljivosti tokom trajanja otplate kredita može biti fiksna i varijabilna.

Pre nego što donosete odluku da li vam više odgovara fiksna ili varijabilna kamatna stopa morate znati šta je referentna kamatna stopa. Ona predstavlja kamatnu stopu po kojoj banke međusobno pozajmljuju novac da bi klijentima obezbedile kredite. Što znači da ova kamatna stopa predstavlja trošak banaka.

Nju određuje centralna banka tako da predstavlja značajno sredstvo u borbi protiv inflacije. Naime, porast referentne kamatne stope vodi ka većem zaduživanju. Samim tim može da dovede do smanjenja prodaje stanova na stambeni kredit sa varijabilnom kamatnom stopom, jer ona zavisi od referentne.

Šta je fiksna, a šta varijabilna kamatna stopa?

Fiksna kamanta stopa, baš kao što naziv kaže, je nepromenljiva. Utvrđuje se pri sklapanju ugovora i ostaje ista tokom trajanja kreditnog odnosa. Rata za kredit koju plaćate biće jednaka u svim mesecima otplate, te ste zaštićeni od bilo kakvih promena na tržištu kapitala i skoka kamatnih stopa.

Za razliku od nje, varijabilna kamatna stopa ima fluktuirajući karakter. Određuju se na bazi referentne kamatne stope, tako da se sastoji iz 2 dela - fiksnog i promenljivog. Promenljivi deo je prosečna referentna kamatnu stopa u različitim periodima dospeća. Odnosno, za kredite u evrima to je EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate), a za kredite u dinarima BELIBOR (Belgrade Interbank Offered Rate).

Najčešće se koriste 3M (tromesečni) i 6M (šetomesečni) EURIBOR, tj. BELIBOR.

Da li je bolja fiksna ili varijabilna kamatna stopa?

Bez obzira da li vam više odgovara fiksna ili varijabilna kamatna stopa morate znati da i jedna i druga imaju svoje prednosti i mane.

Fiksna kamatna stopa vas štiti od mogućeg povećanja rate usled rasta vrednosti EURIBOR-a ili BELIBOR-a. Na taj način možete unapred da isplanirate svoje troškove u toku godine. Mana ove kamatne stope jeste da je ona viša od varijabilne, te je i mesečna rata kredita viša pri potpisivanju ugovora.

Varijabilna kamatna stopa donosi kamatni rizik, jer se stalno menja u toku kamatnog odnosa. Ukoliko EURIBOR i BELIBOR ostanu na niskom nivou u dužem periodu biće jeftnija opcija, ali njihovo kretanje je nemoguće u potpunosti predvideti.

Imajući ovo u vidu mnogi se odlučuju za kombinovanu kamatnu stopu. Ona obično obuhvata u prvih 5 godina fiksnu stopu, a u narednim varijabilnu.

Kupovina nekretnine preko agencije je najsigurniji način, zato kontaktirajte Brian Lack & Company.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375