image
16.12.2022.

5 stvari koje nikako ne biste trebali da uradite u malom stanu

Iako su veliki prostrani domovi svima san, život u malom stanu ima brojne prednosti. Jednosobni stanovi i garsonjere su pristupačni, lakši za održavanje i ne zahtevaju puno novca za troškove. Čak i kada odlučite da ih prodate posao preseljenja biće vam znatno jednostavniji.

Nažalost, mali stan znači i malo raspoloživog prostora, te prilikom opremanja morate biti pažljivi. U protivnom, lako se može pretvoriti u pretrpan prostor umesto u lepo uređen dom koji krasi komfor i moderni stil.

Da biste izbegli ovu grešku Brian Lack & Company vam skreće na pažnju na 5 stvari koje nikako ne biste trebali da uradite u malom stanu.

Nedostatak osvetljenja

Osvetljenje ima glavnu ulogu pri uređenju stana, a naročito za one sa manjom kvadraturom. Mnogi vlasnici nisu toga svesni, što potvrđuju i istraživanja. Nedostatak prirodnog osvetljenja, nedovoljno veštačkih izvora osvetljenja ili njihovo pogrešno planiranje - problemi su koji se sreću u oko 30 odsto malih stanova.

S obzirom da mali prostori obično imaju i manje prozora prirodno svetlo morate nadoknaditi pažljivo isplaniranom rasvetom. Postavljenje lampi u mračnim uglovima i na važnim mestima, kao na primer pored fotelje gde najčešće čitate, učiniće vaš prostor bolje osvetljenim.

Za maksimalno povećanje svetlosti iskoristiti efekat kontrastnih boja ili ogledala koja će reflektovati svetlost na tamne strane sobe.

Prevelik nameštaj u enterijeru

Kada su u pitanju 5 stvari koje nikako ne biste trebali da uradite u malom stanu prva na listi jeste kupovina nameštaja velikih dimenzija.

Mali stanovi su najčešće u vidu open space prostora, te vlasnici mogu da pogreše u proceniti prave veličine nameštaja. Rezultat toga jeste vizuelni osećaj manjeg prostora nego što zaista jeste.

Ukoliko ste se odlučili za život u malom stanu moraćete da zaboravite na veliku, stilsku garnituru za dnevnu sobu. Umesto nje nabavite atraktivnu sofu ili garnituru svedenih linija. Veliki luster je još jedna stvar koja nije preporučljiva, kao ni televizor sa previlikim ekranom koji ne možete pogledom da obuhvatite.

Nedovoljna iskorišćenost zidova

Svaki centimetar je važan u malom stanu, čak i na zidovima. Da biste iskoristili prostor u svom punom potencijalu nemojte zanemariti sve mogućnosti koje vertikala može imati. Ovo je naročito poželjno pri uređenju kuhinje.

Viseći elementi koji se pružaju do plafona obezbediće dovoljno skladištenog mesta. Ujedno uneće dozu moderne elegancije u ovaj kutak vašeg doma.

Tamne boje u prostoru

Upotreba previše tamnih boja, takođe, spada u 5 stvari koje nikako ne biste trebali da uradite u malom stanu. Zagasite nijanse čine prostor mračnim. Samim tim i manjim. Ipak, to ne znači da zidove morate obojiti isključivo u belo.

Čisto bela boja zidova učiniće vaš dom monotonim. Zato stručnjaci savetuju da je „razbijete“ detaljima, poput slika na zidu, ogledalom, tonovima drveta na nameštaju i stilizovanim ukrasima. Ukoliko ste dovoljno smeli možete na jedan zid zalepiti tapete sa zanimljivim printom koji će dati višedimenzionalnost prostoru. Dok za one koji ne žele puno da eksperimentišu tu su pastelni tonovi na zidovima.

Previše predmeta u stanu

Malom stanu je potrebno više prostora za „disanje“, te mnoštvo detalja u njemu stvara vizuelnu barijeru. Pri uređenju imajte na umu da je bolje jedan efektni komad nameštaje nego više koje nećete koristiti.

Na primer, izaberite okrugli trpezarijski sto sa centralnim postoljem, a ne klasični pravougaoni sa 4 noge. Umesto 3 manja drvena klub stola koja se spajaju kupite jedan stakleni.

Kupovina stana preko agencije je jedina sigurna investicija, zato potražite pomoć tima Brian Lack & Company.


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375