image
13.08.2023.

Kupovina stana pod hipotekom

Kupovina stana pod hipotekom je moguća i, u našoj državi, često realizovana procedura.

Nije retkost da se u ponudi stanova na domaćem tržištu mogu naći i oni pod hipotekom. Mnogi ljudi se, već kada čuju da je stan pod hipotekom, odlučuju da odustanu od kupovine. Razlog za to je, najčešće neopravdan, strah i pogrešna uverenja da se radi o visokorizičnoj kupovinu. To ne mora biti slučaj.

Hipoteka je sredstvo obezbeđenja i založno pravo na nepokretnosti, koja omogućava banci da namiri svoja potraživanja u slučaju da klijent nije u mogućnosti da izmiri svoje obaveze. U ovom slučaju, banka će prodajom nekretnine, tj. nepokretnosti naplatiti dug. Predmet hipoteke su  uknjižene nepokretnosti, poput stanova i porodičnih kuća.

Ukoliko je vaš dom iz snova pod hipotekom, a želite da bude u vašem vlasništvu, na pravom ste mestu. U narednim redovima otkrivamo vam načine sigurne kupovine nekretnine pod hipotekom.

Prvi način kupovine stana pod hipotekom

Prva, a ujedno i najpovoljnija opcija kupovine stana pod hipotekom jeste da prodavac do zaključenja ugovora o prodaji obriše hipoteku. Ovo se vrši tako što vlasnik nepokretnosti izmiruje, u celosti, dug prema banci.

Kada se hipoteka obriše, drugi korak je dostavljanje lista nepokretnosti, bez tereta, kupcu. Nakon toga može se obaviti i zaključivanje ugovora između prodavca i kupca.

Ukoliko za to postoje mogućnosti, prodavac bi u ovom slučaju trebalo da iz sopstvenih sredstava dostavi sav dug banci ili da to učini iz kapare, koju je dobio od kupca pri zaključivanju predugovora o prodaji nekretnine.

U bilo kom slučaju, prodavac mora imati dovoljno sredstava da banci vrati dug u potpunosti.

Druga opcija kupovine stana pod hipotekom

Kupovina stana pod hipotekom može se obaviti i pod nešto drugačijim uslovima.

Naime, kupac može deo cene isplatiti banci. Tačnije, kupac će isplatiti preostali deo hipoteke direktno banci, a ostali deo iznosa prodavcu.

Ukoliko se odlučite za ovu opciju, procedura je nešto komplikovanija, ali i dalje veoma bezbedna. Prodavac će od banke nabaviti pismo o namerama. Pismo o namerama je vrsta dokumenta kojim se banka, kao hipotekarni poverilac, obavezuje da će nakon otplate ovog kredita izdati brisovnu dozvolu za brisanje hipoteke. Isto tako, banka mora izdati i potvrdu o stanju duga. Prodavac se na ovaj način obavezuje da će po isplati pribaviti brisovnu dozvolu, obrisati hipoteku i dostaviti rešenje o brisanju u najkraćem vremenskom roku. Ove procedure služe kao sredstvo ’’garancije’’ kupcu da će proces kupovine stana pod hipotekom proći u najboljem mogućem redu.

Kupovina stana pod hipotekom – Treća opcija

Treća, najređe korišćena procedura kupovine nekretnine pod hipotekom jeste opcija da kupac prodavcu u celosti isplati ugovorenu cenu nekretnine. Prodavac se, u ovom slučaju, mora obavezati da će banci, tj. poveriocu hipotekarnog kredita, isplatiti ceo iznos duga, a nakon toga obaviti brisanje hipoteke iz katastra nepokretnosti. Naravno, nakon toga je, kao i u drugom slučaju, prodavac dužan da dostavi konačno rešenje o brisanju hipoteke.

Iako postoji kao opcija, treći način kupovine stana pod hipotekom nosi najveći rizik za kupce. Stoga se u praksi retko koristi. Razlog za to je što uvek postoji rizik da se prodavac neće držati dogovora, te da banci neće izmiriti potraživanje. Ako bi se to dogodilo, banka bi nekretninu morala prodati prinudno.

Kupovina stana pod hipotekom je bezbedna

Ukoliko se odlučite za kupovinu stana pod hipotekom, važno je da znate da je ova procedura potpuno sigurna za vas, ako to činite na pravi način.

Nakon isplaćivanja ukupnog potraživanja banci, koja prva dva načina kupovine ovakvih stanova garantuju, hipoteka se ispisuje iz katastra nepokretnosti, i samim tim, prestaje da postoji. Kupac je, dakle, potpuno bezbedan u svojoj odluci da novac uloži u stan pod hipotekom.

Kupovina stana pod hipotekom preko agencije je najsigurniji način da dođete do svog doma iz snova. U tome vam može pomoći Brian Lack & Company tim agenata.

 Za dodatne informacije o kupovini nekretnina, ali i svim ostalim pravnim pitanjima, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju. 


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375