image
09.12.2020.

AVALA HOUSE - Probudite se okruženi prirodom

Da li ste zamišljali da sa dragom osobom ili prijateljima iznajmite luksuznu kuću u prirodi i zaboravite na nekoliko dana na svakodnevne probleme? Verovatno je svako o tome bar jednom u životu maštao. Originalna kuća dovoljno daleko od grada, ali i dovoljno blizu da ne morate da putujete satima. Spoj luksuza, udobnosti i praktičnosti sa prirodom, nadomak prave šume, sa mirisima i zvukovima divljine.

 

Oaza nadomak Beograda

Ova fenomenalna kuća je nominovana za prestižnu nagradu Evropske unije iz oblasti savremene arhitekture Mies van der Rohe Award 2022.

AVALA HOUSE je upravo to što ste zamišljali! Idealna oaza koja pruža ujedno uživanje u perfektno izbalansiranoj formi građevine u kojoj ste odseli i prirodnom okruženju. Ova autentična kuća vam omogućava intimni odmor koji ne narušava baš ništa sem poneke ptice koja se oglasi.

Ukoliko poželite da odmor u kući zamenite dinamičnim događajima, pozovite prijatelje, rođake ili kolege i ovaj interesantan ambijent će se lako transformisati po vašoj želji i potrebi.

Kuća je kvadratna u osnovi, zamišljena kao ram spoljne dimenzije 16 metara i unutrašnje 9,6 metara, kojim je obeležen jedinstveni prostor za život. Čelična struktura je napravljena od profila dimenzije 80×80 milimetara postavljenih u rasteru od 3,2 metra u svim pravcima, čime je istražena noseća granica osnovnog materijala u konstruktivnom i strukturalnom smislu. 

Nivo poda objekta, na 262,20 metara nadmorske visine, obeležava novi horizont u topografiji bašte i postojećeg pada sa pogledom na prirodu i susednu šumu. Kuća oblikuje i obuhvata prirodu jasnim arhitektonskim obrisima i geometrijskom postavkom, čime stvara doživljaj spoljnog prostora u enterijeru i postavlja pitanje granice stambenog prostora.

 

Jedan je baštensko stepenište koji na svom drugom kraju dobija dimenziju stuba, a drugi je ostava i kupatilo za baštu. Betonski oslonci omogućavaju da teren neprekidno nastavi oko i ispod kuće, stvarajući dodatnu terasu na tlu.

Svaki deo kuće ima svoju strukturalnu ulogu, ili kroz težinu ili kroz lakoću na predviđenim mestima, kako bi celovita struktura bila u ravnoteži i omogućila željene prepuste uz minimalne oslonce. Kuća je izgrađena uz pomoć lokalnih resursa u radionicama koje se nalaze u neposrednom okruženju.

Savremen dizajn za potpuno uživanje

Smelo rešenje dinamične kuće, koja je prava „mašina za stanovanje“. Kroz sistem pomerljivih zidnih panela i tendi, kuća lako menja svoju namenu, oblik i svojstva. Kroz nekoliko promena, korisnik ima mogućnost kontrole osunčanosti, provetrenosti i temperature, boravka u otvorenom ili zatvorenom prostoru, a sve to lako i za par sekundi.

Funkcionalno, kuća je zamišljena kao prostor od četiri terase, koje lebde nad terenom. Bašta kontinualno prolazi ispod objekta i formira atrijum kao orijentacioni centar. Svaka terasa ima svoju namenu, a jedna od njih se sistemom pokretnih zidova može transformisati u prostor zatvorenog boravka. Efekat „lebdenja nad terenom“ zahtevao je sofisticiran statički proračun, optimizaciju čelične konstrukcije i primenu naprednih tehnika izvođenja na licu mesta.

 

Letnja kuća na Avali je strukturalni eksperiment, u kome svi materijali i komponente imaju svoju statičku ulogu. Objekat je konstruktivno projektovan kao čelična prostorna struktura dimenzija 16x16m, postavljena na tri betonska postamenta. U osnovi kvadratna čelična struktura sačinjena je od spoljašnjeg i unutrašnjeg rama. Betonski elementi su postavljeni tako da je i spoljašnji i unutrašnji ram oslonjen na tri mesta, tačkasto ili linijski. Na kući nema suvišnih elemenata radi redukcije težine.

Betonski elementi različite su namene i konstruktivne uloge. Jedan oslonac je sakriveni trakasti temelj u terenu. Drugi betonski oslonac je element stepeništa za silazak u dvorište, a treći betonski element koristi se kao baštenska ostava i namenski toalet.

Betonska konstrukcija livena je na licu mesta, u glatkoj oplati i od samozbijajućeg betona Lafarage Agilia. Elementi metalne konstrukcije zavareni su na licu meta, nakon što je beton dostigao potrebnu čvrstoću.

 

Korišćenje nove tehnologije izlivanja, bez vibracije, omogućilo je oblikovanje betonskih elemenata bez prekida i iz jednog komada. Činjenica da oplate nisu vibrirane olakšala je njihovu konstrukciju. Lafarage Agilia je od strane arhitekata prepoznata i izabrana kao vrsta betona koji ima neophodnu nosivost, ali i traženu estetiku finog natur betona.

U toku izvođenja, balans konstrukcije bio je od presudne važnosti. Dimenzija ramova optimizovana je prema dužini elementa, udaljenosti od tačke oslonca, te poziciji u konstruktivnom sklopu. Metalni ramovi se sastoje od baze masivnih profila 150mm/250mm, vertikalnih elemenata i horizontala u visini krovne ravni dimenzija 80mm/80mm i spregova.

 

Čelična konstrukcija je projektovana tako da se gornji i donji pojas uklapaju u spratnu visinu objekta. Spregovi su u toku projektovanja arhitektonskog rešenja postavljeni tako da prihvataju i prenose poverene im sile, ali da na potrebnim mestima dozvole nesmetano korišćenje objekta. Čitava geometrija koja je vidljiva je i noseća. Na kući nema elementa koji nemaju konstruktivnu ili statičku ulogu.

Ukoliko želite da pogledate ovu fenomenalnu kuću pozovite nas i zakažite Vaš termin.

Brian Lack je ekskluzivni prodavac Avala House tako danas slobodno kontaktirate za sva pitanja oko ove jedinstvene kuće.

Info: 011 40 10 888, 069 40 10 410

Email: [email protected]


Kontakt Info

T: +381 11 40 10 888

T: +381 69 40 10 410

E: [email protected]

BW Residence, Tower A, Hercegovačka 14/6, 4th floor,
11000 Beograd, Srbija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i budite informisani na vreme o novim nekretninama.

  • Telefon

  • +381 11 40 10 888

  • Br. u registru

  • #375